Szikratávirókészülék kisebb hajók számára

Jachtok, kisebb hajók, parti szolgálatot teljesitő gőzösök, vontatóhajók halászjárművek részére a Telefunken-Gesellschaft igen czélszerűen összeállított kisméretű s olcsóbb szikratávíróberendezéseket gyárt, a melyeknek ismertetése az alábbiakban vázolható.

Az adó- és felvevőkészülékek kb. 500 mm széles és 750 mm hosszú deszkalapra szereltek, a melyre egy erős védő fatetőt is rá lehet helyezni, hogy a készülékeket portól és egyéb ártalmas külbehatásoktól megvédje. Az egész berendezés czéljának megfelelően úgy van összeállítva, hogy kis helyen elfér s a különben is kisméretű hajók szűk fedélzetén nem sok helyet foglal el. A készülékeknek külön igazítása és esetenkinti beállítása is teljesen fölösleges és mellőzhető.

A kombinált adó- és felvevőállomás, csillapodásnélküli kialvó szikrakeltette hullámokra berendezett. Az adóállomás áramforrását Edison-tipusú accumulátortelep szolgáltatja, a melynek 65 voltos feszültsége mellett kb. 40 empčre-óra capacitást nyerünk. Az adóállomás primärenergiája kb. 250 watt, a melylyel s 15 m magas antennával az állomás nappal 60, éjjel pedig kb. 100 km-es hatáskört érhet el a tenger fölött.

A felvevő, mint minden modern hajóállomás, kontaktdetektorral és magas ellenállással készített igen érzékeny telephonkagylóval van felszerelve, a melyekhez szabályozható condensator, öninductióstekercs és a különböző hosszúságú elektromos hullámok hangolására szolgáló s kézzel igazítható variometer járul.

Az adóállomás berendezéséhez egy kialvó, csillapodásnélküli hullámokat keltő szikraközantennameghosszabbító tekercs, condensator, inductor és végül egy taster tartoznak. A felvevő- és adóállomás be- és kikapcsolása időnkint egészen automatikusan történik, úgy hogy ily módon az állomás működésében időveszteség nem áll elő.

Az állomás rendesen egy meghatározott hullámmal dolgozik, azonban a felvevőt az internationálisan elfogadott elektromos hullámok közül azokra is, a melyeknek hossza 300-600 m között változik, igen könnyen be lehet állítani.

Nagy előnye végül az ilyen berendezéseknek az is, hogy egyszerű összeállításuk és könnyű kezelhetőségük lehetővé teszi azt, hogy a hajó egyik tisztje, a ki szikratávírói kurzust végzett, vagy jártas a tengeri jelzéstanban, vezethesse őket s ily módon az állomás kezelésére külön hajótávírászt nem is szükséges tartani. Ez pedig évről évre nem lekicsinylendő pénzbeli megtakarítást jelent különösen egy kisebb hajóra nézve.