Dsemal basa diadala

Dsemal basa török hadvezér világraszóló győzelmet aratott az angolokon Mezopotámiában. Az angolok nagy erőket gyűjtöttek össze ezen a vidéken s előre is örültek neki, hogy a hires Bagdad városát, de főleg a bagdadi vasutat birtokukba vehetik. Egy darabig csakugyan ugy állott a helyzet, mintha ez a tervük sikerülne.

Már igen közel jutottak céljukhoz, már-már Bagdad falai előtt állottak, amikor hirtelen rettentő csalódás érte őket. A Dsemal basa vezetése alatt álló török hadak nagy erővel támadásba mentek át – az eddigi védelem helyett –s az angolokat egy csapásra visszaszoritották. Futva menekült az angol sereg, legalább 5000 halottat, még több sebesültet, sok ágyut, fegyvert, municiót és mindenfelé más hadifelszerelést hagyva zsákmányul a győztesek kezében. A mezopotámiai vereség nagy lehangoltságot keltett Angliában.

Jó darabig nem is engedték meg a lapoknak, hogy irjanak róla. Az angolokat egy ujabb ábrándtól fosztotta meg a bagdadi vereség. A törökök győzelme óta olyan távol vannak ott céljuktól, hogy megvalósulására nem is gondolhatnak.