A magyarbarát hollandok

Régi idők óta barátaink már a hollandok s most is azzal tettek tanuságot nemzetünk iránt való szeretetükről, hogy külön vöröskeresztes missziót küldöttek Budapestre sebesült katonáink ápolása végett. A Mexikói-uton levő Vakok Intézetében van a holland vöröskeresztesek hadikórháza, amelyben már sok magyar katona nyerte vissza egészségét.

Kiváló holland orvosok és a betegápolásban képzett vöröskeresztes hölgyek vállalkoztak arra, hogy résztvegyenek e nemes célu misszió áldásos munkájában. A hölgyek között van a világhirü holland államférfinak és teológiai irónak. Kuypar Ábrahám volt miniszterelnöknek két leánya is, akik társnőjükkel, Rynbech Mode holland urleánnyal együtt valóban megható buzgósággal fáradoznak sebesült vitézeink ápolásában. Kuyper Ábrahám is többször volt már Magyarországon, mert rendkivül nagyra becsüli és szereti nemzetünket. Mostanában is járt Budapesten és megigérte, hogy ujból el fog jönni hozzánk hosszabb időre. Hetvennyolc éves már, de ma is egyike a legtevékenyebb embereknek s mióta visszalépett a politikától, egészen a kálvinizmus ügyének szenteli tudományos munkásságát. Legutóbb Amerikában nagy feltünést keltett felolvasásaival.

Mostani ittléte alatt meglátogatta leányait és a Mexikói-uti holland hadikórház vezetőit. Megemlitette, hogy Hollandia mindenképpen meg fogja őrizni semlegességét s partjain egyetlen hatalom sem szállhat partra. Maguk az aknamezők is biztosithatják a holland partok védelmét s Hollandia nem törődik az angolok hatástalan erőszakoskodásával és a holland nép ellenséges hangulatot tanusit az angolokkal.

Érdekes az a megjegyzése, hogy a hollandok véleménye szerint sohasem volt annyira közel a béke, mint most. Kuyper Ábrahám nagy segitségére volt mindig a magyar közoktatásnak is abban, hogy a magyar ifjak hollandiai egyetemeken képezhessék magukat. Különösen a teológusok keresik fel régi idők óta. Hollandiát és ott mindig nagy szeretetben és pártfogásban részesülnek. Alapitványi helyeik is vannak ott a magyar tanulóknak s Kuyper mindig buzgósággal igyekezett azon, hogy mentő több magyar ifju tanulhasson Hollandiában.