Az irek forradalma

(Reuter.) Lord French tábornok az irországi helyzetre vonatkozó tegnap kiadott jelentése a következőket mondja:

Reggelre Dublinban a helyzet lényegesen megjavult. Mindazonáltal a felkelők a Wackwillstreet táján még komoly ellentállást fejtettek ki. A csapatok gyürüje a kerületben egyre szorosabbá füződik, de tekintettel arra, hogy házról-házra folyik a harc, a munka csak lassan folyik. A postahivatalt és a Wackswillstreettől keletre lévő háztömböt a tüzvész elpusztitotta. A Kingsenden egybegyült felkelőcsapatot automobilokon odaszállitott ágyukkal elüztük. Egy Pearse nevü felkelővezér egy alkalommal a lábán megsebesült.

Este érkezett jelentés szerint Pearse embereivel föltétlenül megadta magát és a többi felkelőket is felszólitotta, hogy adják meg magukat. Egy másik Connolly nevü felkelővezér hir szerint életét vesztette.

Azt a kerületet is, amelyben a törvényszéki palota van katonai gyürü veszi körül, amely egyre összébb szorul.

Az összes jelentések arra engednek következtetni, hogy a dublini zendülés közeledik a végéhez. Számos lázadó katonai fogságban van. A többi vidékről érkezett esti jelentések is kielégitőek. Belfastban és Ulsterben a viszonyok normálisak. Londonderryben is kielégitőnek mondják a helyzetet. A Galway körüli vidéken szintén rendesek a viszonyok, ezzel szemben Atenry és Cranghwell közt felkelőbanda van. Tizenöt elfogott felkelőt Kingstownba küldtek.

Enniscotphy táján is áll egy elsáncolt nagyobb banda, de ezekkel szemben a rendőrök még tartják magukat. Az utak és vasutak e város körzetében négy mértföldnyire szabadok.

A dublini délkeleti vasut Barre hidjánál okozott kár nem nag