Új rendelet a hadisegélyről

Eddigi gyakorlat szerint nem kapott hadisegélyt az olyan bevonult katona családja, a ki az állam vagy egyesek részéről a hadiszolgálat teljesítése idején fizetésben részesült. A honvédelmi miniszter most valamennyi vármegye alispáni hivatalához rendeletet intézett, a melyben új, méltányos elvek szerint szabályozza a hadisegély utalványozását és az arra való jogosultság megállapítását.

A rendelet alapján az a körülmény, hogy a hadiszolgálati törvény alapján bevonult egyén az állam vagy egyesek részéről díjazásban vagy térítési díjban részesül: a segély megállapításakor csak akkor lehet akadály, ha ennek a díjazásnak egy napra eső összege nagyobb, mint a mennyi volt az illető egyénnek bevonulása előtti átlagos napi keresete. Ellenben ha ez a díjazás kisebb az átlagos napi keresetnél, akkor a két összeg között levő különbözet erejéig a segély megállapítandó.

Abban az esetben pedig, ha a bevonult egyén nem ugyanabban a városban, községben teljesít szolgálatot, a hol a családja lakik: a család részére segély még akkor is megállapítható, ha a jelenlegi díjazás nagyobb volna, mint a bevonulás előtti átlagos napi kereset.

A miniszter utasítja a vármegyék alispánjait, hogy az eddig elutasított ilyentárgyú kérvényeket vizsgáljak felül, a jövőben pedig a most kiadott rendelet elvei szerint bírálják el a hadisegélyt kérő folyamodványokat.