Vigyázzunk a termésre

A belügyminiszter rendeletben hívta fel a hatóságokat, hogy a közönséget figyelmeztessék arra a veszélyre, a mely az ország termését idegen államok ügynökei részéről fenyegeti.

A rendelet szerint meghízható értesülés van arról, hogy az ország fegyveres erejének megbénítása czéljából ellenséges államok ügynökei takarmány- és élelmiszerkészleteinket felgyújtás útján meg akarják semmisíteni, szarvasmarha és ló- állományunkat pedig takonykór terjesztésével igyekeznek kipusztítani.

A tüzet 10-11 cm. hosszu és 3-3 és fél czm. átmérőjü kerek tokkal felszerelt hegyes végü üvegcsével idézik elő: az üveg valószínüleg folyadékot tartalmaz és különböző számok jelzik rajta, hogy az üvegcsék, gyulékony anyag mellé helyezve, hány órán belül kapnak lángra.

Az állatok megfertőzésére azt tervezik, hogy az ügynökök kutakba és itatókba takonykór-baczillusokat dobnak, fehér tablettákban, a melyek valamivel kisebbek az aszpirinnál; ezekhez a tablettákhoz nem szabad puszta kézzel nyúlni.

A miniszter elrendeli, hogy ezt a készülő alattomos merényletet a nyilvánosság tudomására hozzák és figyelmezteti a közönséget arra, hogy a ki ilyen dolognak tudomására jut, az tegyen azonnal jelentést a hatóságnak, mert különben bűnpártolásért 5-20 évi súlyos börtönbüntetéssel sújtják.