Szivóelevátorok

A hamburgi, rotterdami és antwerpeni kikötőkben már néhány év óta szivóelevátorok vannak alkalmazásban, melyek nemcsak megkönnyitik a gabona átrakását, de egyidejüleg tisztitják és szelőztetik is a gabonát. Ma már általános kedveltségnek örvend a szivóelevátor Németországban és versenyen kivül áll a teljesitőképesége.

Egy egy ilyen uszószerkezet 2600-3000 métermázsa gabonát képes kiszivni a hajóból és tisztitott állapotban juttatni a magtár legfelső emeletére vagy a másik hajóba vagy vasuti kocsikba. Lapátolásra semmi szükség. A szivócső kihuzza az utolsó szem gabonát is a deszkarések közül. 

Abszolute tiszta munkát végez s nem szorul másnak a segitségére csakis azéra, aki a szivócsövet irányitja, de ennek sincs tennivalója addig, mig keresni kell a maradék gabonát a hajófenék hézagaiban.

Tiz-tizenkétezer métermázsa a szivóelevátor napi teljesitménye s 2 - 300 korona a napi költsége, mindent beleértve tőketörlesztési kamatot, munkabéreket javitási költségeket stb. A pontonokra szerelt szivóelevátor a jelzettnek megfelelő teljesítőképességgel, 150-300 méternyire való továbbitására a gabonának 400.000 márkába került német gépgyárakban a háboru előtt, hogy a háboru után mennyibe fog kerülni, azt nehéz volna most megmondani. 

Valószinű azonban, hogy mint minden jól bevált gép ez is olcsóbb lesz majd s meg fog jelenni Budapesten és Fiuméban.