VI.-ik magyar hadikölcsön

Folyó hó 12-én kezdődött meg a VI. magyar hadikölcsönnek nyilvános aláirása, hatodszor fordul a kormány a nemzethez, hogy hadikölcsön aláirására szólitsa fegyverbe a nemzet vagyonát. Már az eddigi jelekből itélve fényes kilátások között indul meg az uj kölcsön. Nemcsak az ország minden rétegéből, de a semleges külföldről és szövetségeseinktől is oly nagyszabásu érdeklődés mutatkozik, amint még ezt pénzügyi szakkörök nem tapasztalták.

A legelső magyar ember a király Őfelsége tizenkét milliós jegyzése nyitotta meg a nagy nagyszabásu jegyzések sorát. Igen természetes, hogy minden nap ujabb és ujabb milliós és tizmilliós jegyzések következnek, hisz megmozdultak már bankjaink, takarékpénztáraink, biztositóintézeteink, nagy vállalataink, hogy nemcsak a maguk, hanem üzleteik és összeköttetéseik vagyonát a haza rendelkezésére bocsássák. Megmozdul a nagy gazdasági társadalma is az országnak, a nagy és középbirtokosaink bizonyára sietni fognak tőkéjüket eme kedvező kölcsönbe befektetni.

A kölcsön feltételei a következők:
A pénzügyminiszter ezuttal csak hat százalékkal kamatozó adómentes járadék-kölcsönkötvényeket bocsát nyilvános aláirásra. Az aláirás junius 12-ig tart, aláirási helyek az összes állami pénztárak, adóhivatalok, a postatakarékpénztár, valamint minden számottevő magyar pénzintézet. Aláirásra kerülnek 50, 100, 1000, 5000 és 10.000 koronás cimletek, hogy mindenki résztvehessen a jegyzésben. 

Egy száz korona névértékü hadikölcsönkötvény jegyzési ára május 25-ig 96 korona, május 25-től junius 12-ig 96 korona 30 fillér. A hatodik hadikölcsön járadékkötvényei minden év február és augusztus elsején félévi utólagos részletekben évi 6%-kal kamatoznak. A pénzügyminiszter a kölcsönt felmondhatja és teljes mértékben visszafizetheti, ez a felmondás azonban 1922. augusztus 1-e előtt nem történhet meg. 

A hatodik hadikölcsön kötvényeivel lehet fizetni a hadinyereségadót, a gazdagokat ez a körülmény külön is serkentheti a jegyzésre. 

A hadikölcsönjegyzés nemcsak elsőrangu tőkebefektetés, hanem biztositja a tőke forgathatóságát is, az Osztrák-Magyar Bank olcsó ötszázalékos lombardkölcsönt ad a kötvénynek 75 százaléka erejéig. Ez a kedvezmény egyelőre 1917. december 31-ig szól, de a kormány gondoskodni fog róla, hogy 1922. aug. 1-ig meghosszabbitsák.