Kis gazda rovat

Lúdhizlalás, vagyis tömés többféle van.
Nevezetesen a késő őszi hizlalás; januárban a 2-3 hónapos libák hizlalása, melyeket korpa, dara, főtt krumpli és összevágott répa keverékéből készült tésztával takarmányoznak.

A húsos libák hizlalása az 5-6 hónapos korban kezdődik.
Ezeket szűkebb helyre zárva, egy hónapig szemes eleséggel hizlalnak, ezt az eleséget azonban nagyon előnyös vizben, vagy lefölözött tejben beáztatni és főve használni. Változatosság kedvéért azonban adjunk a hizóknak lágy takarmányt is, darát, főtt burgonyát, zöldséget, de kivált sárgarépát, a hizlalás vége felé azonban szárazon etessük a szemes takarmányt, hogy a ludak zsirja és húsa keményebb, izletesebb legyen.

Mindig friss viz legyen a hizók előtt, melybe azonban apró kavicsot és tiszta homokot is tegyünk, hogy könnyebben emészthessenek.
Fődolog még, hogy a hizó ludat meg nem tépjük, vagyis meg ne koppasszuk.
G. J.