A legvéresebb harcok

A világháboru egyik legnagyobb fontosságu és mindenesetre legvéresebb szakaszát éljük most. Három nagy fronton óriási hadseregek vívják a legrettenetesebb harcokat, melyek már hetek óta tartanak s amelyeknek végét egyelőre még belátni sem lehet.

A három front harcai közül legnagyobb jelentőségüek a nyugati és a keleti front csatái.

Nyugaton a hónapok óta előkészített angol-francia offenziva tombol olyan hevességgel, amilyenre példa talán még soha sem volt. Az angolok és a franciák a Somme folyó mind a két partján döntő erejü csapásra készülődtek és mint a szombati német jelentés mondotta, több mint kétszázezer embert vetettek harcba, hogy megtörjék a németek ércfalát.

Ilyen kis fronton ilyen nagy haderők még soha sem mérkőztek meg és ha az itteni harcok végét még nem is láthatjuk, annyit minden józan számítás szerint biztosra kell vennünk, hogy a harcok hevessége most kulminál, mert ez a véres küzdelem ilyen erővel sokáig nem tarthat. Az angolok és a franciák rettenetes veszteségeket szenvedtek és majdnem semmi eredményt sem értek el. Ezeket a veszteségeket még a legjobban felszerelt hadsereg sem bírhatja sokáig, okvetlenül enyhülésnek kell bekövetkezni.

A németek urai maradtak az egész harcvonalnak és nemsokára el kell következnie annak az időnek, amikor nyugati ellenfeleink belátják, hogy ezzel az offenzivával többé célt nem érhetnek.