Az emailipar fejlődése

J. Schaefer a Zeitschr. f. angew. Cheime 1915 október 19. számában az email ipar terén tett nevezetesebb felfedezésekről irt; fontosabb adatait itt közöljük. Az email üvegszerü anyag, a mellyel fémtárgyakat szokás bevonni. Chemiai összetétele annyiban különbözik az üvegétől, hogy az alkálifémek és az alkali-földfémek silicatjain kívül bórt, illetőleg bór-silicatokat is tartalmaz. Könnyebben olvad mint az üvegé.

Az email is átlátszó, és mint ilyen , a legtöbbször nem volna használható fémtárgyak bevonására, azért mesterségesen átlátszatlanná kell tenni, a mi majdnem kivétel nélkül ón-oxyd belekeverésével történik. Minthogy az email hőkiterjedése különbözik a vasétól, nem lehetne közvetlenül e fémre ráolvasztani, mert különben az első felmelegedésnél lepattannék. a vastárgyat előbb bizonyos alapozóanyaggal kell bevonni, a melynek hőkiterjedése a vasé és az emailé között van.

A jó alapozóanyagtól függ az emailozott eszköz jósága, épp azért ennek „receptjét” a gyárak szigoruan titkolják. Az emailt képező anyagokat összekeverik, megolvasztják, azután összeörlik, vizzel és némi agyaggal keverik. Az igy nyert masszával aztán bevonják a vastárgyat, a mely már előzőleg az alapozó anyaggal bevonatott. az eszköz azután megfelelő hőmérsékletü kemenczékbe kerül, a hol az email rajta szépen, egyenletesen szétolvad. Az emailipar törekvése mindenekelőtt arra irányult, hogy savellenálló emailt tudjon létrehozni.

A nehézség a megfelelő alapozó anyag feltalálásában állott. Ezt a nehézséget a mult század 80-as éveiben sikerült elháritani. Azóta savellenálló emailozott edények nagymennyiségben kerülnek forgalomba. Az emailipar továbbá arra törekedett, hogy alkalmazása körét tágitsa. A gyártási módok tökéletesitésével sikerült is a legkülönbözőbb eszközöket létrehozni.

Készitenek immár vegyi készülékeket, destillatiós telepeket és chemiai ipar számos egyéb eszközét, emailozott vasból. Sőt újabban emailozott gőzkazánokat is hoznak piaczra egészen 200 hl űrtartalomig. A robbanószerek gyártása nagyobbrészt oly tartókban történik, a melyek emailozva vannak. A festékgyárak is emailozott edényeket használnak. Különösen fontosak az élelmiszergyárak nagyszabású emailozott eszközei. Az emailipar fejlődése odairányul, hogy a technnikai használatban levő üveg- és porczelánedények nagyobbrészét kiszoritsa.