Új bombák

A franczia és angol folyóiratok és lapok új bombákról hoznak tudósitásokat, a melyeket J. H. Hammond amerikai mérnök talált volna fel. Ezek szerint az új bombák hatóanyaga a jól ismert thermit, vasoxydnak és aluminiumnak keveréke. Ezzel az anyaggal töltik meg a gránátot és ellátják oly gyutaccsal, a mely a kilövés pillanatában meggyulladva a thermitet is meggyújtja.

Repülés közben az egész anyag átalakul izzón folyó vassá és ez a czélban igen magas hőmérsékletet idéz elő, a mely az éghető anyagokat meggyujtja és a vaspánczélokat megolvasztja, úgy hogy hadihajók ellen is nagy sikerrel volna használható. Készülnének olyan bombák is, amelyekben a thermit magas hőmérséklete nagymennyiségű mérges gázt fejleszt. a gránát egyik részében a thermit van, a másik részében pedig bizonyos alapanyagok, melyekből magas hőmérsékleten cyanhydrogén fejlődik.

Ez az igen mérges gáz belélegzéskor majdnem rögtöni szivbénulást is igy halált okoz. Ezekből a bombáktól azonban nem igen kell félnünk. Az egész szinpadrahozatala nagyon is elárulja; hogy ijesztésül akar szolgálni. Komoly, nagyjelentőségű haditedhnikai találmányt nem szokás kidobolni. Mindaz, a mi az új bombákban szerepet játszik, régi jól ismert anyagokhoz tartozik.

Ezelőtt mintegy 15 évvel – a thermit feltünésének első évében – sok csodát vártak tőle, többek között a bombákban való felhasználhatóságára vonatkozólag is jelentek meg közlemények. hogy ennek daczára – tudtunk szerint – e téren nem jött alkalmazásba, annak igen alapos okai lehetnek. Biztosak lehetünk a felől, hogy azt, a mi az új találmányban értékes, a mi haditechnikusaink és szövetségesünk haditechnikusai régóta tudják.