Elektromosság a fronton

A villamos áram a mai háboru egyik nélkülözhetetlen hadiszere. A jövő világháboruja bizonyára rendelkezni fog a már évtizedek óta kutatott elektromos erővel, azzal a kis helyen eltérő legnagyobb energiával, amelyet akár a vizzel teli hordót a gépfegyverhez, ugy vihetnek a harctér akármelyik helyére. Ma még nincs a technika azon a fokon, hogy zsebben hordozható akkumulátorok segélyével kapjunk a mai igénynek megfelelő nagy erősségű és hosszu ideig tartó áramot, ma még áramfejlesztő gépek kellenek, ha a hadicélu áramot megakarjuk kapni.

Hogy mire kell az áram, azt mindenki tudja. A legelső rendeltetése az elektromosságnak a villamos fényszórót üzemben tartani; nem kevésbé fontos a védelmi állások mélyén a föld alatt vannak, végül arra kell elektromosság, hogy védelmül szolgáló drótsövényekbe villamos töltést bocsássunk, olyan erőset, hogy annak érintése halálos bénulást okozzon. De nem lehet megemlítetlenül hagynunk a fűtés kérdését, amely a téli hadállásokban kényelem, tisztaság és egészség tekintetében elsőrangu fontosságu, ha van e célra elegendő villamos energia.

Ha a hadállás kulturvárosok közelében van, ahol már nagy központi elektromos telep áll rendelkezésre, a fronton szükséges áram ügye el van intézve; bár itt is tekintetben kell venni az esetleges repülőgépről való bombázás lehetőségét, amikor persze hosszabb, vagy rövidebb idő alatt áram nélkül szükölködik a front. Hiszen tudjuk, hogy mi is, az ellenség is arra törekszik, hogy az ilyen erőt szolgáló telepeket, a levegőből támadva meg, üzemképtelenné tegyenek. Ahol azonban ilyen nagy központ nincs, ott kisebb-nagyobb, ugyszólván hordozható telepekkel állítják elő a szükséges energiát. Ilyen hadi telepet mutat itteni képünk.

Teljesen védett, esetleg föld alatti házikóban áll a benzinmotor, amely a szükségletnek megfelelő lóerővel üzemben tart egy dinamogépet, hozzá egy akkumulátortelepet. Az áramvezető kábel dobra van csavarva, s mint a tábori telefonvezetéket, a föld szinén bocsátják, fektetik le odáig, ahol a fölhasználásra szükség van. Egészen a legkülsőbb lövészárokig szolgál a vezeték, amelynek éppen ugy van elosztó táblája, kapcsolórendszere, mint akármilyen más villamos központnak. A kép betekintést enged a frontszolgálat rejtelmeibe. Látjuk a kezdetleges hajlékot, benne az áramfejlesztő gépi berendezést, látjuk a kábeldobot s mind a kettőt katonák kezelik. Az akkumulátortelep itt is elengedhetetlen, mert itt is előfordulhatnak olyan esetek, amikor a kis géptelep elromlik, javitásra szorul, a világítás, vagy drótsövénytöltés azonban egyetlen egy pillanatig sem szünetelhet.