A pozsonyi mezőgazdasági kiállitás

Szeptember 7-ikén gazdag és szépen rendezett mezőgazdasági kiállitás nyilt meg Pozsonyban.
A megnyitás ünnepén jelen volt a Pozsonyban lakó Frigyes főherczeg, ki mint az ország egyik legnagyobb birtokosa, elvállalta a kiállitás védnökségét is. Darányi Ignácz földmivelési miniszter a másik védnök. Jelen volt Széll Kálmán miniszterelnök is, ki tudvalevőleg jeles gazda, és a kiállitók közé tartozik.

Összesereglett nemcsak Pozsonymegye és a közel vidék, hanem az egész országból a gazdaközösség, gyáros, nagyiparos. 
1899-iki szegedi első mezőgazdasági kiállitás után, a hol a nagy magyar Alföld mezőgazdaságát mutatták be, a Gazdasági Egyesületek Országos Szövetsége a második országos mezőgazdasági kiállitás helyéül a nagy történeti multtal biró Pozsonyt választotta, mely kitünő fekvésével rendkivül alkalmasnak látszott a Felvidék mezőgazdaságának bemutatására. A kormány támogatása, az országos szövetség vezetőségének buzgósága, Pozsony város áldozatkészsége lehetővé tette a szép terv megvalósulását, a kiállitás nagy sikere pedig a kiállitók érdeklődésének köszönhető. 

Első sorban és tulnyomóan természetesen a mezőgazdaság van képviselve.
De e mellett a mezőgazdasággal összefüggő iparágat és Pozsony iparosai is gazdag gyűjteményekkel mozditották elő a kiállitás teljes voltát. 

Pozsony városa a kiállitás megnyitása óta valóban nagy város képét nyujtja.
A közönség már reggel jókor megindult a ligeti oldalra a hidon keresztül és három folyton járókelő gőzhajóval a kiállitásra. A megnyitás szinhelyévé a csinos tornacsarnokot rendezték be. Ennek versenyterén gyülekezett a meghivott közönség, a hölgyek az emelvényeken foglaltak helyet. 

A csarnokokat ellepte a tengernyi nép.
A megnyitás napján huszezernégyszáz látogatója volt a kiállitásnak.