Az orosz politikai rendőrség

Az új orosz kormány a titkos rendőrség lefoglalt iratait átvizsgálásra Burzevnek adta ki. Ez a forradalmár akkor lett világhírű, a mikor Azev rendőrügynököt leleplezte.

Burzev már joghallgató korában belekeveredett egy összeesküvésbe, akkor Irkuczkba száműzték, de három év múlva sikerült megszöknie és Genfben több orosz emigránssal anarchista folyóiratot alapított. Később Zürichből többedmagával kiutasították őt. Előbb Oroszországba akart menni, de kémek voltak,nyomában és ezért Londonnak fordult. Ott Slepujak nevű forradalmárral együtt megírta az orosz forradalom történetét. Nemsokára Novilov Olga feljelentésére letartóztatták és tizennyolcz hónapi börtönre ítélték.

A büntetés leülése után Párisban "A Mult" czímmel történelmi folyóiratot indított. Burzev 1905 októberében visszatérhetett Oroszországba, de már egy évvel később, a második duma feloszlásakor a feltámadt reakczió elől megint Párisba menekült. Itt tette meg a világhírűvé lett leleplezését Azevről. Megállapította, hogy ez a szocziálista vezér az orosz rendőrség kéme. Azev űzelmeire Lopuchin, Pétervár egykori rendőrfőnöke tette figyelmessé. Párisban azután alaposan utánajárt az értesülésnek és a Párisba menekült Balai orosz titkosrendőr adatai alapján Azevet bevádolhatta a forradalmi szoczialisták párisi bizottsága előtt. Ekkor derült ki, hogy Azev révén az orosz rendőrség minden készülő merényletről tudott: a melyek nem voltak ellenére, azok ellen semmi se tett és ezért sikerült Plehve belügyminiszter és Szergiusz nagyherczeg meggyilkolása. Azev persze nem jelent meg a bizottság előtt. Burzev folytatta a leleplezéseit és kimutatta, hogy az orosz rendőrség igen sok esetben egyenesen provokálta a merényleteteket.

A leleplezések izgatott vitára adtak okot a franczia kamarában és a dumában is. Azóta kevés hallatszott Burzevről. A háború kitörésekor hazatért és tekintettel a lojális viselkedésre, a Szibériába számüzetés helyett csak rendőri felügyelet alá helyezték.