Földgázrobbanás Tordán

A Kissármásról Tordára vezetett földgáz márczius 26-án délelőtt nagy katasztrófát okozott Tordán, szétrombolta Kimpel földbirtokos, bankigazgatónak a Vallásszabadság-téren levő egyemeletes házát és számos emberéletet kivánt áldozatul.

Tordán a napokban fejezték be a földgáz csőhálózatának kiépítését, a magánlakásokba vezető gázcsövek is elkészültek s földgázszolgáltatást a napokban akarták megkezdeni. A földgázt Kimpel bankigazgató is bevezetette házába. Hétfőn délelőtt a házban lakó Fried Farkas dr. ügyvéd cselédje égő gyertyával zöldségért ment le a pinczébe. Pár pillanat mulva bekövetkezett a katasztrófa: a pinczében – úgy látszik – gázömlés volt s a gáz az égő gyertyától irtózatos dörrenéssel felrobbant. A ház kártyavárként omlott össze, elülső része – a hol Füssy Józsefnek könyvkereskedése és Petrikás Emilnek divatkereskedése volt – a pinczébe sülyedt s a belső berendezés dirib-darabra zuzódott. részben elégett. Elpusztult továbbá Fried Farkas dr. ügyvéd magánlakása és irodája s az "Aranyosvidék" czímű lapnak az emeleten levő helyiségei. A szomszédos takarékpénztári épület falai megrepedeztek és a takarékpénztár épületében levő üzlethelyiségek is megrongálódtak. Eddig huszonhárom embert húztak ki a romok alól, köztük tizenkét halottat. A tizenegy sebesült közül öten halállal vívódnak. Az áldozatok között vannak: Milotai Zsuzsa szakácsnő, a kit szénné égetten hoztak ki a romok alól, Bakó Anna huszonhárom éves leány, az Aranyosvidék kiadóhivatali tisztviselőnője, Foji Ella tizennyolcz éves tordai urileány, kinek testét darabokra tépte a robbanás. Petrikás Emilné, Nagy Lajos tanoncz, Viski Juliska elárusító leány, Nagy Sándor adóhivatali szolga, kinek a teste szénné égett. A többi áldozatot nem lehetett felismeri. Ferotik Erzsébet kiszolgáló leány súlyosan megsebesült, Nagy Dénes, a Fried-iroda irnoka halállal vívódik, Barta Rózsika elárusító leányt nyomorékká törte a robbanás. Ugy hiszik, hogy még öt ember lehet a romok alatt. Fried Farkas dr. ügyvéd, felesége és gyermekei, Füssy József kereskedő és felesége a katasztrófa idején nem tartózkodtak a házban. A halottakat bonczolták s szerdán délután temették a tordai református templomból.

A robbanás áldozatai a későbbi megállapítás szerint eddig tizenhárom halott, hat súlyos és hat könnyű sebesült. A romok alatt, a melyeknek eltávolítása folyamatban van, valószínüleg még három vagy négy áldozatot fognak találni. A vizsgálóbizottság megkezdte működését a földgázrobbanás okainak kiderítésére.