A kereskedelmi utazók ügye

Ausztriában tudvalevőleg legutóbb kiadott kormányrendelet folytán a kereskedelmi utazók hatósági igazolványt tartoznak váltani.
A magyarországi kereskedelmi utazók egyesülete most sürgős beadványnyal fordult a kereskedelmi kormányhoz, hogy a megrendelések gyűjtéséről szóló osztrák törvényhez kiadott miniszteri rendeletnek a magyarországi utazókra sérelmes intézkedéseit megvilágitsa s azoknak méltányos orvoslása végett a kormány közbenjárását kérje. A beadvány hangsulyozza, hogy a magyar házakat képviselő kereskedelmi utazók ma nem találnak Ausztriában hatóságot, mely nekik a rendeletben előirt igazolványt kiszolgáltassa.

Az osztrák rendelet szerint csak az utaztató gyáros üzemének területén székelő hatóság adhat a kereskedelmi utazóknak igazolványt.
Már pedig a magyar gyárosnak Ausztriában nem lévén üzeme, nincs hatóság, mely ott az ő utazójának igazolványt adhatna. Föltétlenül pótolni kell tehát az osztrák miniszteri rendeletet olyan intézkedéssel, mely megállapítja, hogy Ausztriában magyar gyárakat képviselő kereskedelmi utazók hol szerezhetik meg a szükséges igazolványt. 

A magyarországi kereskedelmi utazók egyesülete azt kivánja, hogy a magyar házakat képviselő utazók igazolványát csakis a magyar belügyminiszterium adja ki.
Reméljük, hogy a magyar kormány ismerni fogja kötelességét e kérdésben és erélyesen jár el a magyar kereskedelem ellen irányuló emez ujabb osztrák tulkapás ellen.