A bécsi merénylet

Nemcsak a monarchiában, hanem egész Európában nagy meglepetést keltett az a merénylet, melynek áldozatul esett gr. Stürgkh Károly osztrák miniszterelnök.

A bécsi Meissl és Schadn-szálló éttermében háromszor rálőtt a mult héten dr. Adler Frigyes szociálista író, egyetemi magántanár, dr. Adler Viktor képviselőnek, az osztrák szociáldemokrata párt nagyhirü vezének fia, aki nagyképzettségü titkára volt a pártnak és a "Kapmf" cimű radikális szociáldemokrata ujságot szerkesztette. A miniszterelnök, akit három golyó ért, néhán percnyi szenvedés után meghalt.

A gyilkosság politikai merénylet volt s maga a szociálista sajtó is élesen elitéli. A gyilkost exaltált embernek ismerték, aki bizonyára most is szenvedélytől elhomályosított agygyal követte el szörnyü tettét. Nős ember és két gyermeke van s a párt titkárságánál kapott fizetéséből és irói munkásságából tartotta fenn családját. Atyja évek során át odaajándékozta nagy vagyonát a pártjának s gyermekeit nem segélyezhette.

Dr. Adler Frigyes Svájcban végezte az egyetemet s a doktori diploma megszerzése után magántanára lett a zürichi egyetemnek. Vegyészeit pályára készült, nagy intelligenciáju s nagy képzettségű ember volt. A szociálista párt legszélső radikális irányzatához tartozott.