A kémlő ballon

A kémlő ballon igen erős burkolatu hidrogéngázzal töltött léggömb, a képből is látható arány szerint meglehetős nagy s az a rendeltetése természetesen, hogy felemelkedve a levegőbe, ott megfigyelje a tudomány nézőpontjából fontos jelenségeket. Ezek a kémlő ballonok ott járnak tényleg, ahol a madár sem jár. Világos, hogy ezekben a gömbökben ember nem ül, ezekben csak műszerek vannak, amelyek önmüködőleg jelzik a kivánt adatokat. Nézzünk meg néhány ilyen műszert.

Az első, amely minden egyes észlelethez fontos adatot ad, ez a barográf, a magasságmérő. Ez a müszer egy festékes tű segélyével tekercspapirosra rárajzolja az elért magasságnak megfelelő vonalat. Ezekben a ballonokban olyan műszerek vannak, amelyek különböző magasságok mellett észlelt adatokat rögtön le is jegyzik. Igy például a magassági hőmérő, amely ezer méterenként elért magasságoknak megfelelő hőfokot ugy jelzi, hogy a borszesz (mert nem higany van a csőben) megrögzitődik valami jellel.

Ezek a műszerek mind önmüködőek. Már most elbocsájtják a ballont, s ez száll fölfelé, a szél sodorja és a mese tudja hová viszi. Amig a ballon burkolat birja, fölfelé megy, azután a hidrogén elfogy, a ballon leszáll. A földet érve az emberek megtalálják, s mert hirdetések nemzetközi egyezmény alapján a tudomány nevében kötelezi a megtalálót, hogy a ballon roncsait, a zuhanásra is berendezett müszerekkel együtt összecsomagolja s az ott talált cimre elküldje, a laboratóriumban, földolgozhatják a műszerek adatait.