Örlési forgalom és lisztkiviteli egyesület

(Kr. Gy.) 1900 junius 1-vel szűnt meg az örlési forgalom.
A magyar gazdaközönség régen hangoztatott és folyton sürgetett óhaja végre teljesült. A malmok nem kaptak többé örlési engedélyt, vagyis a Balkán államokból behozott gabona után fizetett vámot nem téritették többé vissza részükre a megfelelő lisztmennyiség kivitelénél. Ámde azok a remények, amelyeket az örlési engedély eltörlésétől vártak, meg nem valósultak. Több mint két esztendő mult el azóta és módunkban állt azon hatást mérlegelni, amelyet az örlési fogalom megszüntetése egyrészt a belföldi gabona áralakulására, másrészt a malomiparra gyakorolt. De nemzeti szempontból különös figyelmet érdemel azon körülmény is, hogy a magyar lisztkivitel az uj állapotban miként fejlődött. 

A gabona értékesitésére az örlési forgalom nem gyakorolt kedvező befolyást.
Ezt legjobban bizonyitja az a röpirat, amelyet Rubinek Gyula „A buzatermelés költsége és a vámvédelem mérve” cím alatt most bocsátott nyilvánosságra. Rubinek eme fejtegetéseinek azért is tulajdonitunk nagyobb fontosságot mert az Országos magyar gazdasági egyesület vezető embere és igy hivatott arra, hogy a gazdaközönség egy szélesebb rétege kivánságainak kifejezést adjon. Elfoglalt állása egyuttal biztositék arra, hogy fejtegetései a gazdaközönség szellemében, annak érdekei szem előtt tartásával szólnak és a gazdaközönség kivánalmait hiven juttatják kifejezésre. 

Ebben a röpiratban Rubinek maga proponálja, bár módositott formában, az örlési forgalom visszaállitását.
Kiderült, hogy megszüntetése sem a vámbelföldön nem eredményezte a gabona árának emelkedését, sem a magyar gabonának feldolgozott állapotban való kivitelét nem fokozta. Sőt éppen ellenkezőleg, valóra vált a malmok azon aggodalma, hogy finom lisztkivitelünk meg fog csappanni. Finom lisztkivitelünk jelentékeny apadást tüntet fel az örlési forgalom megszüntetése óta és annak hatása alatt, már pedig kétségtelen, hogy eminens magyar érdek a magyar liszt hirnevét a külföldön fentartani, ez pedig természetesen csak ugy lehetséges, ha első sorban finomlisztkivitelünket tartjuk fenn, illetve azt az örlési engedélyek visszaállitásával lehetségessé teszszük. 


Hogy az örlési forgalom megszüntetése sulyos csapást mért a magyar és különösen a fővárosi malomiparra, az nem szorul különösebb bizonyitásra.
Lapunk hasábjain ismertettük a magyar malmok egyesületének azon határozatát, hogy üzemüket felére redukálják. Azt még értenők, hogy egy virágzó iparágat áldoznak fel a mezőgazdák vélt érdekéért; de amikor bebizonyult, hogy a foganasitott intézkedések a kívánt gyümölcsöket meg nem termették, halálos vétek volna a helytelen uton tovább haladni. Most már maga a gazdaközönség megtette az első lépést a jelenlegi áldatlan helyzet megszüntetésére.