Drótnélküli telefon a bányákban

A westfáliai szénbányákban valamint az angolország Dinnington Main Colliery szénbányákban nem régiben drótnélküli telefonállomásokat szereltek föl és helyeztek üzembe. Az ujdonszámba menő telefonrendszer egy Reinecke nevü bochomi német bányamérnök szabadalma, amely a kisérletek során fényesen bevált s most az angol szénbányák is mind megtették a lépéseket a szabadalom megszerzésére és bevezetésére.

Reinecke rendszere szerint mindegyik állomásból két vezeték indul ki, a melyek a talajban sülyesztett fémlapokban végződnek. A vezetékeket pedig viz vagy gázcsövekhez, sőt vasuti sinekhez is hozzá lehet kötözni. Egyes tárnákban hordozható készülékeket is helyeznek el, melyeknek segélyével szintén lehetséges a fix állomással beszélni, mert ehhez csak az szükséges, hogy a két vezeték vége valami kéznél levő nagyobb fémtömbhöz legyen kapcsolva.

A drótnélküli bányatelefon óriási fontossága különösen veszedelem esetén az, hogy a bányamunkások még az esetben is érintkezhetnek és beszélhetnek a külvilággal, ha egy esetleges robbanás a rendes telefonvezetéket szétrombolja. Reinecke találmánya tehát a veszedelmek hatását csökkenti és a mentést könnyiti meg.