A hónap rövidhíreiből

A zöld takarmány pótlása

A földmivelésügyi minisztérium fölhivja a gazdák figyelmét arra, hogy a nád és a sás is, különösen zöld állapotban (augusztus elején vágva) és bezsombolyázva, mindennemü állat részére kitünő takarmány. A zsombolyázás ugyanúgy történik, mint a csalamádénál. Az etetésnél az adagolás három-négy kilogramm szecskázott szalma vagy törek közé egy- és fél kilogramm nád és sás.

Kitünő és nagytömegü takarmányt ad a biborhere, melyből az idén bőven termett vetőmag. Virágzás előtt vágva a legjobb zöld takarmány s az ország legészakibb részeit kivéve, mindenütt megterem. Vetés ideje augusztus vége, az Alföldön szeptemberben is lehet vetni. A kikelt biborherét őszszel legeltetni nem ajánlatos. Vessenek tehát a gazdák állatállományuknak megfelelő területen biborherét, melynek földjét májusban való lekaszálás után tengerivel még mindig be lehet vetni. 


A lisztadag felemelése – Németországban

A német hadi élelmezési hivatal közlése szerint augusztus közepétől kezdődően minden ember heti lisztadagját 1190 gramról 1540 gramra emelik föl. Nálunk a heti lisztadag – egy ember részére – 1400 gramm. 


A korpa

A korpa elosztás új rendjére vonatkozó kormányrendelet már a legközelebbi napokban nyilvánosságra fog kerülni.

Az elosztás új rendje szerint a korpa 40 százalékát a hadsereg kapja, 20 százaléka fölött Hadik gróf rendelkezik azért, hogy e réven biztositani lehessen a városi lakosság tejelosztását. A megmaradt korpamennyiséget hizlalásra fogják forditani.

A gazdák a Haditermény r.t.-nak általuk leszállitott összes terménymennyiség 5 százalékát fogják korpa alakjában visszakapni. Ez által lekötetlen korpa ugyszólván alig marad.