A bab, borsó, lencse rekvirálása

Az Országos Közélelmezési Hivatal elnöke rendeletet adott ki, a mely szerint a bab, borsó, lencse, lóbab, tatárka (hajdina, pohánka), takarmányborsó (ősziborsó, vadborsó) készleteket be kell jelenteni és a készleteket közszükségleti célokra igénybe veszi. 

A rendelet értelmében az a termelő, a kinek bab, borsó, lencse, lóbab, tatárka vagy takarmányborsókészlete egyenkint száz kilogramm vagy azt meghaladja, köteles készletét a termelőhelyre nézve illetékes községi előljáróságoknak (polgármestereknek) bejelenteni.

Be kell jelenteni a készletek mennyiségét, azt a mennyiséget, a melyet a termelő saját házi és gazdasági szükséglete fedezésére a községi előljáróság (polgármester) megállapitása alapján visszatarthat: azt a mennyiséget, melyet a termelő a Hadi Termény Részvénytársaság valamely bizományosának a bejelentés időpontjáig már eladott, de még nála tárol: azt a felesleget, a mely a házi szükséglet czímén visszatartott mennyiségen felül fennmarad s a mit a H. T.-nek már eladott: a hely megjelölését (község, ház, tanya, major, magtár, csür stb.) a hol a készlet tárol.

Ha a készlet vagy annak egy része még kicsépelve nincsen, azt a hozzávetőleges súlymennyiséget kell bejelenteni, a melyre a termelő a cséplés eredményeképpen számíthat. A bejelentés 1917. évi szeptember hó 20. napjáig eszközölhető. A bejelentést, akár szóval, akár irásban lehet megtenni.

A ki maga nem termelő, köteles bejelenteni az említett terményekből 1917. évi szeptember hó 20. napján birtokában levő egész készletét, a melyet vásárolt annak feltüntetésével, hogy meglévő készlete mennyiben haladja túl a saját házi és gazdasági szükségletét, illetőleg a kereskedőnél (szövetkezet, árusító) az 1916. évben közvetlen fogyasztásra vagy vetőmagra forgalomba hozott mennyiséget.

A Közélelmezési Hivatal elnöke egyidejűleg elrendelte a bab, borsó, lencse, lóbab, tatárka és takarmányborsó feleslegek hatósági igénybevételét. A rendelet megszegése kihágás és hat hónapig terjedhető elzárással és kétezer koronáig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő. Ez a rendelet a kihirdetés napján lép életbe.