A Svábhegy és vidéke sötétségben

A Svábhegyen és a budai hegyvidéknek a Svábhegy körüli részén a lámpagyujtogatók, akik mintegy 2500 lámpa világitását látják el, a mai napon nem müködtek és este fél 7 órától kezdve a Svábhegy és a budai hegyvidék minden világitás nélkül maradt. A sztrájk oka a következő: 

A lámpagyujtogatók több izben fordultak a fővárosi gazdasági hivatal budai osztályához valamelyes béremelés, vagyis a megélhetés minimuma céljából egy memorandumot adtak be ebben az ügyben, de teljesen eredménytelenül.

Vasárnap reggel a hivatalba hivták az összes alkalmazottakat és a hivatali főnök közölte velük, hogy vagy hajlandók az eddigi feltételek mellett tovább dolgozni, vagy kizárja őket. A két eset közül az utóbbi következett be.

A fővárosból, szép idő lévén, a közönség elözönlötte a Svábhegyet és egész környékét, de természetesen nem volt értesülve erről az eredményről és igy ezernyi kiránduló volt kénytelen gyalog a vasuti állomásokhoz menni. 

A sötétségben igen sok kisebb baleset történt. Amint halljuk a Normafa és a legforgalmasabb utvonalon az összes lámpák be vannak verve s legfőképpen ez a sok üvegszilánk oka a sok kisebb sérüléseknek.

A közbiztonság szempontjából éjjel rendőri őrjáratok vannak a forgalmasabb utvonalakon. Az őrjáratok azonban a létszám csökkenése miatt, az egész sötétben maradt területen nehezen tudják fentartani a közbiztonságot.