Krivány a törvényszék előtt

A híres sikkasztó, Krivány János sikkasztásait az egész mult héten tárgyalta az aradi törvényszék. A számadásokból, a könyvekből kiderült, hogy bizony ezeket az írásokat nem nagyon vizsgálták meg s igy vált lehetségessé a sikkasztás évekig.

Krivány betegesen, megtörve hallgatta tételről tételre a vádakat, s mindig azt mondta, hogy nem emlékszik. A vizsgálatkor eleget vallott, akkor megmondta a valót, de most már nem emlékszik semmire.

A február 9-iki tárgyaláskor a törvényszéki elnök fölmutatta a hamis Wertheim – kulcsokat. Krivány nem ismeri föl azokat. Az elnök kérdezi tőle, hogy hol járt a letartóztatás előtt? - *Nem emlékszem.* - *Arra emlékszik, hogy Bécsben 1898 deczember 31-én letartóztatták?* - *Nem !* Azt sem tudja Krivány, hogy az elsikkasztott sok pénzt mire fordította. Végül elhatározták, hogy a törvényszéki orvosokat kihallgatják a vádlott betegségéről. A bizonyító eljárást ezzel február 9-én befejezték.

E hó 11-ikén az orvosi jelentéseket olvasták föl. Az egyik szerint Krivány gerinczbajban szenved, mely évekig elhuzódhatik még, de soha meg nem gyógyul. A másik orvos semmiféle betegséget nem tud megállapítani. A törvényszék ezután megállapította, Krivány sikkasztásainak összegét: 363,756 forint tünt el Krivány kezén.