A tizedik háborus magyar-osztrák mérkőzés

3:3 (2:2) eldöntetlen

Hütteldorfi pálya. 7000 néző. Bíró: Sönemann (Amateure)

Elektromos feszültséggel volt tele a császárvárosban rendezett tizedik háborus magyar-osztrák mérkőzésnek levegője. A küzdelem izzó feszültsége az első pillanatokban kezdődött és fokozódott, mindaddig, míg a mérkőzést a fékevesztett indulatok félbe nem szakították. Botrányba fulladt ez a klasszikusnak indult küzdelem és az egyedülálló botránynak a magyar színek reprezentánsai éppen ugy okai, mint a mérkőzés hihetetlenül gyenge bírája.

Ez az első szövetségi erőpróba amely a játékosok végsőkig fokozott izgalma folytán csaknem negyedórára megakadt és nem volt már hatalom, a mely az öltözőből visszatérő játékosok és az ellenségek részéről egyaránt tekintélyes számban képviselt volna. A mérkőzés talán abban a pillanatban akadt el, a mikor a kocka el volt már vetve. Már színeink képviselőire mosolygott az értékes győzelem délibábja, a mikor a tartózkodást és mérsékletet nem ismerő bírói ítélkezések teljesen fejtetőre állították a helyzetet.

A küzdelem 3:3 (2:2) arányban eldöntetlen maradt. Ha eltekintünk a mérkőzés szépséghibájától, határozottsággal kell megállapítanunk, hogy a nyujtott élvezetes sportban a magyar fiuk lelkes küzdőképességéé az oroszlánrész. Laposan ideges kapkodással mozogtak a mieink az első pillanatokban és idegességük megmaradt az első félidő végéig. Csak a második félidőben értették meg egymást és ekkor fokozódó lendülettel szorongatták ellenfelük kapuját.

Fölényes játékban mind szűkebb gyűrűt vontak az osztrák kapu köré, amelyet hihetetlen elszántsággal védtek az osztrák védelemnek kimagasló bravurral dolgozó játékosai. Ekkor akadt el párját ritkító botrány közben az érdekességében és feszültségében egyre fokozódó küzdelemnek hatalmas hullámverése és ami a csapatoknak a pályán való ujabb megjelenése után történt, az csupán a két szövetség változatlan barátságának megóvása érdekében következett be.

A mérkőzés lefolyása.
Pontban negyednégy órakor kezdődött meg a mérkőzés. A magyar csapat a széllel kedvező oldalt választotta. A játékbíró már az első percben ok nélkül két szabadrugást ítélt a magyar csapat ellen. A második percben Dürr Wieser lövését védte. A 4-ik percben eredménytelen kornerhez jutottunk. Rövid magyar támadás után Dürr Neubauer veszélyes lövését fogta.

Kiaknázatlan maradt a 8-ik percben az osztrákok kornerja is. Váltakozó, a játékbíró által percenként megszakított játék következett ezután a 17-ik percig, amikor hátvédeink ingadozásából. A Krausz kapufáról lepattanó lövést Bauer a gólba továbbította. Csaknem nyolc percig tartó magyar fölény után a 25-ik percben az osztrák balszárny védelmünk hibája folytán szép támadást vezet, amelyből Krausz a mérkőzés második gólját rugta.

Növekvő igyekezettel folytatta ezután a magyar csapat támadásait. A 33-ik percben Schlossernek Schafferrel való összjátékából esett a magyar csapat első gólja. A hátralévő időben minden percben szabadrugás miatt akadt meg a játék. A 45-ik percben Schaffer szökteti Szabót, akinek hosszu ívelt beadásából Konrád védhetetlen gólt rugott.

A második félidőben az osztrák csapat Dittrich nélkül kezdte a játékot. Hiánya számottevő fölényhez juttatta a magyar csapatot. Az osztrákok szorongatott helyzete a 7-ik percben szűnt meg, amikor a fél vonalon álló Bauer Siegl mellett kiszökik és végigvezetve védhetetlen gólt lő. Négy perc mulva azonban Schaffer művészete kiegyenlítette ezt az eredményt, és a magyar fiuk fölénye egyre erősbödött, mígnem a 25-ik percben az előbb ismertetett botrány bekövetkezett.

A játékbíró az elért gólt nem ítélte meg és a csapatok az ellentétek kiegyenlítése után Schaffer nélkül állottak ki. A sötétedő sporttelepen a hütteldorfi pályaudvar reflektorainak fénye világította. A négyperces játékban az osztrák csapat eredménytelen kornerhez jutott.