Szini Gyula: A modern színpad új otthonában

A Koronaherceg-utca divatos és elegáns frontjába új színházi helyiség illeszkedik bele, a Modern Színpad, amely Andrássy-úti ismert hajlékából költözött át merész ívvel az előkelő belvárosba. Az a közönség, amely a novembervégi, havas megnyitó éjszakán elhelyezkedett a tágas és hosszúkás nézőtéren, örömmel és meglepetéssel állapította meg, hogy a belváros új színháza művészi eseményszámba megy régóta pangó színházi életünkben.

A Népoperát kivéve, amelyet modernebb magyar építők terveztek, színházaink nagyrészt a Fellner és Helmer színházépítő cégnek kétségtelenül praktikus, de művészileg semmitmondó, sőt elszomorító érája alatt keletkeztek.

A dekoratív elemeknek valami parvenü módon cifra és bőkezű alkalmazása jellemzi ezt a stílt, amelynek lelke a gyakorlatiasság. A modern színházépítés azonkívül, hogy a gyakorlati célt is közelebb éri technikai újításaival, a modern művészet egyik legfontosabb elvét is igyekezett alkalmazni, hogy minél kevesebb eszközzel minél mélyebb és művészibb hatást érjen el. Minderről nekünk pestieknek, ha csak Berlinbe nem vetett a sorsunk, alig volt valami fogalmunk.

Ezért meglepetés és öröm, hogy annyi idő után végre mi is megkapjuk legalább az ízét annak a forradalomnak, amely a színházépítés és díszítés terén az újabb évtizedben végbement. Falus Elek és Herquet Rezső, az új színház építői nem forradalmárok, de rendkívül találékony és előkelő ízlésű alkalmazói az új stílnek. Különösen sikerült nekik az a törekvésük, hogy az új színház belseje hangulatos, finom varázsú kerete legyen egy intim színpadnak. A régihez szokott szem nélkülözni fogja a dús aranyozást és a sablonná vált építészeti motívumokat.

A modernebb szem ellenben örülni fog a nagy, porcelánszínű síkoknak, amiket csak okkal-móddal díszít a modern rajzú, takarékosan alkalmazott stukkó és a nagy közökben elhelyezett színes lünett-festmény. Csillár sincs a régi értelemben, a páholyok szabása is más. A legérdekesebb újítás a színpadi nyílás kerete, amely mint valami nagyszabású, sima, modern képráma övezi a függönyt, vagy a színpadon levő díszletképet.

A sima, alig díszített, világos proszcéniumnak ez a színpadkeret a maga lendületes ívével ad életet és tartalmat. Ebben a keretben a függöny borvörös, meleg selyemtónusai nagyon érvényesülnek, mert nincs semmi, ami a függönyredők reflexjátékát túlkonkurálná. Épp ilyen hatásosak azok a bőven ráncolt függönyök - háromféle színben -, amelyek a magánszámok hátteréül szolgálnak. Ilyenkor a szereplő alaknak elhelyezkedése a térben igen szerencsés és egészen új színpadi képhatások keletkeznek.

A díszletek is hangulatosabbak az új keretben. Nagyon szép a nézőtér akkor is, amikor a villanygyertyák legerősebb fényükkel gyulladnak ki, de valami egészen különös, ünnepies és mégis intim hangulat árad szét a helyiségben, amikor az egyes számok közt rózsaszínű félvilágítást szórnak szét a gyertyák izzó fémszálai. Ami a színház használhatóságát illeti, annyi tény, hogy az átköltözött színház nagyobb nehézségek nélkül tudott beleilleszkedni új keretébe.

Új otthonába magával hozta eddigi programjának szellemét és ez természetes olyan színpadnál, amely régi magához édesgetett publikumát át akarja vinni új otthonába, egy másik városrészbe. Azok a szerzők, akik az Andrássy-úti kabaré népszerű programjának törzsét alkották (Emőd Tamás, Gábor Andor, Harsányi Zsolt, Szirmai Albert) megszólaltak a Koronaherceg-utcában is. Új azonban Herczeg Ferenc, aki egy ötletes, Mária Terézia korát tükröző, finom egyfelvonásossal talán most lépett először kabaré-színpadra.

Bródy Miksa is kedves ötlettel gazdagította a műsort és a fiatalokat Villányi Andor képviselte, aki a Magyar Színházban nemrég tűnt föl a "Királynőm, meghalok érted" című darabjával. A Modern Színpad eddigi gárdájából átjött az új helyiségbe Medgyaszay Vilma, az intim színpadi hatások páratlanul álló, koronázatlan királynője, a legszebb beszédű és legötletesebb magyar diseuse és Rózsahegyi Kálmán, aki megbecsülhetetlen értéke a Modern Színpadnak. Boross és Sajó, a komikai hatások népszerű mesterei, szintén hívek maradtak a Modern Színpadhoz.

Kökény Ilona, Lukács Sári, Bánóczi Dezső, Gellért, Ross Jenő, Uray Tivadar nevén kívül a színház megnagyobbodott gárdája a Vígszínház két volt tagját is magáénak mondhatja. A szellemes és tehetséges Mészáros Gizella és a jókedvű kedves Vendrey Ferenc a kabaré deszkáin folytatják most színészi sikereiket. Az új színház új köntösében, erős és nagyszámú gárdájával új éra kezdetén áll. Bízunk Bárdos Artúr igazgató kipróbált és szerencsés vezetésében, hogy az új helyiségben bátrabban és nagyobb lendülettel fogja folytatni nehéz és óvatosságot követelő feladatát, a modern magyar intim színpad megteremtését.