Kis gazda rovat

Tyuk-etetés makkal

A makkot nemcsak disznók etetéséhez lehet használni, jó hanem szolgálatot tesz a baromfihizlalásnál is. 

Különösen jó hatása van a makkoltatásnak a tojótyukoknál. Állitólag a tyukokat erősen ingerli a tojásra. 

Erre a czélra az ősszel összegyüjtött makkot kemenczében jól megszáritják és azután megdarálják vagy megőrlik. Ezt a lisztet, a tyukok eledele közé keverjük, vagy a krumpli és más hulladékhoz adjuk.

Nagyon jónak bizonyult a makklisztböl készült zsemlye, a melyet rendesen megsütnek és használat előtt vizbe áztatnak és azután összemorzsolva adják a baromfinak. 


Apró tojások

Az apró tojások lehetnek fajtatulajdonság, de lehetnek egyedi sajátság eredményei is, ha olyan fajtában fordulnak elő, melyek máskülönben nagyokat tojnak. Rendes körülmények között azon egyedek tojnak kisebb tojásokat, melyek szorgalmas tojók. Tehát a kis tojás a szorgalmas tojásrakással áll elsősorban egyenes arányban.

Általánosságban a nagy tojások az értékesebbek, de ezekkel a tenyésztő csak akkor járna jól, ha a tojásokat suly szerint lehetne értékesiteni. Itt nem menne kárba a különbözet, de mint nálunk is, hol a tojások a piaczi forgalomban darabszámra értékesülnek, gazdaságosabbnak mutatkozik a több, de valamivel kisebb tojások termelése.

Fajtatenyésztési szempontból olyan fajtáknál, melyek hivatva vannak nagy tojásokat tojni, a kis tojásokat produkáló egyedeket a tenyésztésből ki kell zárni. Ki kell, mert ezekből olyan csirkék származnak, melyek sulyban a fajtán alul maradnak. Ez már a degenerálódásnak bizonyos utja és fokozata volna.

Gyakran előfordul, hogy a fiatal tojók 10-30 tojást kezdetben a rendes átlagméreteken alul tojnak. Ezeket nem lehet tenyésztési czélokra használni, hanem meg kell várnunk, mig azok rendes, normális méretűeket produkálnak. Legkevésbé sem szabad megijednünk, ha valamely fiatal tojó kezdő tojásai kicsinyek, miután ez igen gyakori jelenség.

Hasonlóan, a tojásidény végén is igen kicsinyeket tojnak a tyukok, sokszor akkorákat csak, mint egy galambtojás. Az ilyen tojások keltésre természetesen használhatlanok. Az ilyen jelenségek a legjobb tojófajtáknál is gyakoriak és a tojásfolyamat legyengülése utolsó lobbanásának kell tekintenünk.