Amerika szakított Németországgal

Uj világrész kapcsolódik be a háboru óriási csataláncába: Amerika szakított Németországgal. Miután a központi hatalmak nemes békeajánlatát tudvalevően nem fogadta el az entente, a háboru most már még hevesebben folyik és ezért az ententera hárul a felelősség. Németország most még jobban éreztetni akarja ellenségeinkkel hatalmas erejét s elhatározta, hogy fokozott erővel folytatja a buvárhajó-harcot.

Február elsejétől Anglia, Franciaország és Olaszország körül, valamint a Földközi-tenger keleti részében levő zárlati zónákban megkezdődött az éles buvárhajó-harc, mely megszüntetett minden hajóforgalmat. E miatt az északamerikai Egyesült Államok kimondották a Németországgal való diplomáciai viszony megszakítását s gróf Bernstorff washingtoni német nagykövetnek kézbesítették utlevelét és utasították Gerard W. James berlini amerikai nagykövetet, hogy hagyja el Németországot.

Amerika elhatározása semmiben sem fogja gátolni Németországot abban, hogy a rettenetes buvárhajó-harccal teljesen megtörje az ellenséget s rákényszerítse a háboru befejezésére. Előreláthatóan döntő befolyása lesz e buvárhajó-harcnak a háboru sorsára. Már kevéssel a blokád kihírdetése után megakadt a tengeri hajóforgalom: a semleges államok is visszatartották utrakész hajóikat.

Anglia körül van fogva német buvárhajókkal és a csatornában is szünetelnie kell a közlekedésnek, 400 uj német buvárhajó kezdte meg a harcot.