Változás a honvédelmi minisztérium vezetésében

A király február 12-én báró Hazai Samu vezérezredest fölmentette a honvédelmi miniszterium vezetésétől és nagyfontosságú új katonai állás átvételével bizta meg. Báró Hazai ez új állásával kapcsolatban nem tarthatta meg a honvédelmi tárczát is, mert új alkalmaztatása egyrészt teljesen katonai állás, melyet csak tényleges katona tölthet be, másrészt időtartam tekintetében teljesen bizonytalan terjedelmű s így gondoskodni kellett báró Hazai utódjáról.

Az utód a háború egyik kiváló magyar hadvezére: Szurmay Sándor altábornagy, ki harcztéri alkalmaztatása alól fölmentve, már ki is neveztetett miniszterré és február 23-án átvette a miniszterium vezetését.

Szurmay Sándor mint polgári szülők gyermeke, 1860 deczember 19-én született Krassó-Szörény megyében, Boksánbányán. A szegedi reáliskola sikeres elvégzése után a budapesti Ludovika Akadémián, a felsőbb tiszti tanfolyamon és a bécsi hadiiskolában tanult.

Miután, mint hadnagy, főhadnagy a lugosi honvédgyalogezred, később mint beosztott vezérkari tiszt a budapesti IV. hadtest parancsnokságánál s a vezérkar hadműveleti és vasúti irodájában szolgált, kapitányi rangban mint honvédelmi miniszterium fogalmazótisztje figyelmet keltett a gyakorlatban és elméletben egyaránt szinte szokatlan tudásával. A nagyváradi zászlóaljparancsnokot (4. honvéd-gyalogezred) már azzal a szeretettel és tisztelettel vették körül csapatai, mint később a háborúban a rögtönzés mesterét.

1889-ben mint osztályvezető a honvédelmi minisztériumba tért vissza, hol a következő hat esztendőn keresztül mindennemű feladatok nagyarányú és kitünő keresztülvitelével maradandó érdemeket szerzett a magyar honvédelem szervezésében. Ezt a müködését a 20. honvédgyalogezred kétesztendei parancsnoki vezetése (ezredesi rangban) megszakította ugyan, de már 1907 őszén a honvédelmi minisztérium osztályfőnökévé nevezték ki s azután meg is maradt ebben a jelentős állásban egészen a háború kitöréséig. Ezt megelőzőleg államtitkárrá nevezték ki, a honvédelmi minisztérium katona-államtitkárává. A mozgósítás és a háború első hónapjai szinte emberfeletti munkát követeltek ezen a poziczión és Szurmay nap-nap után kora reggeltől késő éjszakáig fáradhatatlanul dolgozott.

1914 november 22-én tette le a tollat, a mikor a 38. honvédgyaloghadosztály parancsnokságával bizták meg. Harmadnap reggel az Ung völgyében átvette a csapatvezetést. A mi ezután történt, az a háborús világ történetébe tartozik.

Szurmay Sándor honvédelmi miniszter február 23-án vette át hivatalát.