Az orosz munkás- és katonai bizottság egyhangú határozata a béke előkészítése mellett

A munkások és katonák képviselőinek tanácsa kongresszusában 15-én este befejezték az ideiglenes kormánynyal szemben elfoglalt álláspontról folytatott tanácskozásokat és a következő határozatot hozták:
Az ideiglenes kormány, a mely a forradalom alatt a munkás- és katonaképviselők pétervári tanácsával egyetértésben alakult meg, nyilatkozatot tett közzé, a melyet programmjaként jelölt meg.

A kongresszus megállapítja, hogy ez a programm elvileg az orosz demokráczia politikai következményeit foglalja magába és elismeri, hogy az ideiglenes kormány eddig hiven teljesítette a vállalt kötelezettségeket.

2. A kongresszus appellál Oroszország egész forradalmi demokrácziájához, hogy tömörüljön a munkás- és katonaképviselők tanácsa körül, a mely az organizált demokratikus erők központját alkotja, a mely a többi haladó erővel együtt abban a helyzetben van, hogy elhárítsa az ellenforradalom mindennemű kisérletét és megszilárditsa a forradalom vivmányait.

3. A kongresszus elismeri az állandó politikai ellenőrzés és az ideiglenes kormány befolyásolásának szükségességét oly irányban, hogy a forradalomellenes körök elleni legerélyesebb harczra indítsa, valamint a befolyásolás szükségességét oly értelemben, hogy kötelezze az egész orosz politikai élet demokratizálására és arra, hogy a közös, annexió és hadikárpótlások nélküli békét, a mely csakis valamennyi nép szabad nemzeti fejlődésének elvén épülhessen fel, előkészítse.

4. A kongresszus appallál a demokrácziához, hogy ez ideiglenes kormányt támogassa, bár annak tevékenységéért semminő felelősséget nem vállal. E támogatásban azonban csak addig részesíti, a míg ez a forradalom vivmányait szilárdítani és fejleszteni törekszik és a míg a külügyi politikáját nem alapítja területi terjeszkedéseken alapuló törekvésekre.

5. A kongresszus appellál a forradalmi demokrácziához, hogy a munkás- és katonaképviselők tanácsa körül tömörülve álljon készen arra, hogy a kormány minden kisérletét, a mely arra irányulna, hogy a demokrata párttal ellentétbe helyezkedjék, vagy hogy a vállalt kötelezettségek végrehajtásától elálljon, erőteljesen utasítja vissza.

A határozatot egyhangulag és általános tetszéssel fogadták el.