Magyarország mezei hadibajnoksága

Csapatbajnok: FTC – Egyéni bajnok: Grosz István (FTC)

Az Üllői-uti vámtól kiágazó terepen bonyolította le a MASz Magyarország 1917. évi mezei futóbajnokságát körülbelül 12 kilométer távolságon. 600 főnyi közönség jelent meg az induló is célpontnak kijelölt helyen, hogy tanuja legyen a bajnokság lefolyásának. Az FTC tizennégy, az MTE nyolc futóval jelentkezett az indítónál.

A versenyt a favorit FTC nyerte váratlanul nagy fölénnyel, a minek oka abban rejlik, hogy az MTE négy katonai szolgálatot teljesítő versenyzője. Bese, Fényes, Pareisz és Steiner föladta a küzdelmet. Elsőnek Bese elégelte meg a futást. Az első három kilométeren át együtt haladt a vezető Grosszal, akkor azonban oldalszurást kapott és kiállt.

Öt kilométer után kidőlt a sorból Fényes is, ami által megpecsételődött az MTE sorsa. A pontarány az ötödik kilométer után 19:42 volt az FTC javára. Az FTC a győzelemben méltó jutalmát nyerte el a komoly és céltudatos munkának. A mezőnyt Grosz kezdettől erős iramban vezette s ennek esett áldozatául Bese, Erényi, Fényes és Némethy is.

Grosz kitünő kondicióban érkezett a célba. Teljesítménye nem marad el a békeidőbeli bajnokoké mögött. Kaiser helyes beosztással futott s ennek köszönhette második helyét.

Részletes eredmény:
Csapatbajnok az FTC (1+3+5+6+7) = 22 pont. 2. Munkás TE. (2+4+9+11+16)= 42 pont.

Egyénileg: Bajnok: Grosz István (FTC) 45p. 02 mp. 2. Kaiser János (MTE) 47 p. 52 mp. Elek Ferencz (FTC) 48 p. 45 mp. 4. Nánai Ármin (MTE). 5. Kalotai Vilmos (FTC) 6. Székely Sándor (FTC) 7. Pirity Jenő (FTC) 8. Szij Ferenc (FTC) 9. Halász Gyula (MTE) 10. Róna Sándor (FTC) 11. Bernáth Pál (MTE) 12. Köves József (FTC) 13. Kopp Antal (FTC) 15. Ruzsák Henrik (FTC). Feladták: Bese József, Fényes Márton, Pareisz György, Steiner Pál (MTE), Frényi Jenő, Nedved József, Némethy Jenő (FTC). 800 m.-rel nyerve 200 m.-rel harmadik.