Minek a szén?

Télen a legidőszerűbb jajkiáltása az embereknek, hogy nincs szenük.
Ez alkalommal most nem arról akarok irni, hogy miért nincs szén, bár ezt is meglehetne irni, hanem inkább arról az égetően fontos kérdésről, hogy mit csináljon az ember szén nélkül. A fa helyettesiti a szenet, de az sincs és nem is pótolja, más éghető, tüzet adó anyagot pedig a természettudomány nem ismert meg még idáig.

De hát nem azért van az emberi agy, nem azért gyurja az ember életének legnagyobb részében az agyát a tudományok tömkelegében, hogy rá ne találjon valami bölcs megoldásra. Ime itt hét rajzban bölcs és megszivlelendő tanitással szolgál az emberi leleményesség, csak tessék megpróbálni, tessék alkalmazni.

Tessék otthon szenet csinálni, amihez nem kell egyéb, csak egy elhasznált ujságpapiros, amelynek olajos betűi még csak fokozzák a házilag készitett műszén égési erejét. Hát nézzük előbb, hogy mi módon készül a műszén a papirosból.

Egy nagy dézsa vizbe helyezzük az ujságpapirost, s jól beáztatjuk. Mikor onnan kiszedtük, a kezeink között gombócot csinálunk belőle, s a vizet, amennyi erőnk van hozzá, kicsavarjuk belőle. Nem fog sikerülni. Most segitségül vesszük a másológépet. A papirgombócot a gépbe helyezzük és most már jó erővel megcsavarjuk a prést. A gombócból lepény lesz, s a viz nagy része eltávolodott. A lepények rajzát a harmadik kép mutatja.

Egy kis türelmet.
Ha van egy fémhengerünk, amely jó erős falu, s van hozzá egy fa préselő, milyet a negyedik kép mutat, ezt is fölhasználhatjuk papirosból készitett műszén briket gyártására. A kiáztatott gombóccá préselt papirtömeget beleszoritjuk a fémhengerbe s a fanyomóval a tetejére illeszkedünk s addig nyomjuk le a nyomót, mig ilyen módon, mig a papirpépböl kiszoritottuk a fölös vizet.

A hatodik rajz mindent megmagyaráz.
A hetedik rajzon látjuk a kész briketteket. Ha most ezeket a kályha mellé állitjuk s néhány napon át kiszáritjuk, addig, mig minden viz elpárolgott belőlük, kész a brikett. A fatüzelésű kályhába, ha már jó erős a parázs benne, beletesszük a brikettet, s az lassú égéssel, hihetetlen nagy hőfokfejlesztés mellett elég, s meglepő meleget ad. Nem fontos, hogy hány kalóriát ad, lényeges, hogy erős versenytársa a szénnek.