Lerántom a leplet

„Mattasich –Kejlevich főhadnagy kiszabadulván a katonai fogságból, most azon törekszik, hogy Lujza koburgi herczegnő is kiszabaduljon a lindenhofi intézetből. Mattasich, ki az ősszel a sétakocsikázásra indut herczegnővel beszélgetett, azt állítja, hogy a herczegnő tökéletesen ép elméjü.”

Amit Koburg Lujza házasságáról tudni érdemes


Az első szörnyű hír az, hogy Lujza II. Lipót leánya. Aki szertené tudni, hogy ez az állapot miért találtatik olyan borzasztónak, ajánlom szíves figyelmébe Lipótot bemutató írásomat, amely a blogok között található II. Lipót néven ( Hát nem találó cím ?!)

És most vágjunk bele Lujza történetébe

Lujza 17 évesen lett a kéjenc, tizennégy évvel idősebb Szász- Coburg Fülöp jegyese. Fülöpről érdemes annyit megjegyezni, hogy boldog tulajdonosa volt kora legnagyobb és legteljesebb pornógyűjteményének.

Lujza azzal az anyai tanáccsal ment férjhez, hogy teljesítse férje minden kívánságát. (Nem ismerve pontosan Fülöp szokásait, tekintettel a gyűjteményre.) A lány mindent megtett, ami tőle tellett, de férje kívánságai annyira megdöbbentették, hogy egyik alkalommal, mikor az ura kiment a mosdóba, magára kapott egy köntöst, kirohant a palotából és az üvegházba menekült. A palotaőrség hajnalban akadt rá a növények alatt kucorgó, elgyötört asszonyra.

Lujza miután szerelem nélkül ment férjhez, vigasztalást egy fiatal főhadnagy, Mettesich- Keglevich Géza gróf karjaiban keresett. Apjától kért beleegyezést a válásba, ám II. Lipót ezt megtagadta tőle. Helyette azt tanácsolta, viselkedjék rangjához méltóan és adjon kicsit többet a látszatra. (Hihetetlen képmutatás! Amíg Lipót a szeretőivel nyíltan kocsikázik, megbotránkoztatva ezzel Brüsszel egész lakosságát, lányát méltóságra inti.)

A megcsalt Fülöp azonban bosszút forralt és a szeretőt koholt vádakkal (hamis váltók) börtönbe csukatta, feleségéhez pedig ultimátumot intézett: vagy jó feleség lesz, vagy irány a bolondokháza. Lujzának az utóbbi megoldás tűnt elfogadhatónak. Fogsága alatt sem az apja, sem az anyja nem látogatta. Négy év múlva, mikor a főhadnagy kiszabadult, megszervezte a hercegnő szökését, és sikerült Párizsba menekítenie a szeretett nőt. Koburg Lujzát a családja kitagadta, s a továbbiakban barátai kegyelemkenyerén tengődött.
1906-ban sikerült férjétől elválnia