A hónap rövidhíreiből

A malmok üzeme

A malmok, amelyek a háboru két esztendejét sikeres konjunkturális haszonnal zárták le, a harmadik kampányban már nem tudtak lépést tartani az előző évi keresettel. A malomipar helyzete – amint arról már írtunk – kedvezőtlenebbé vált azáltal, hogy a termés jórészét magánháztartások vásárolták meg, amelyek a körzetükben lévő, többnyire vámmalmokkal őröltették fel a gabonát.

E decentralizáció következtében a nagyobb üzemköltséggel dolgozó malmok bevétele megcsappant, amit még fokozott az is, hogy a román gabona nagyrészét az osztrák malmok őrölték fel. Ezenkívül a malmok elestek a sertéshizlalástól is és az itt, a korábbi években kimutatott nagy nyereségeket is nélkülözni fogják az ez évi mérlegek. A malommérlegek sorát a Hungária Egyesült Gőzmalom nyitotta meg, amely félmillióval kevesebb nyereséget számol el.

A cukorgyárak üzeme 

Az utóbbi hetekben a cukorgyárak kaptak annyi szenet, hogy ujból megkezdhették az üzemet, most jóformán valamennyi cukorgyár dolgozik. A cukortermelést kedvezőtlenül befolyásolja az, hogy az idén a répa cukortartalma átlagban 9-10 százalék, holott más években 15-17 százalék volt.

A cukortartalomnak ezt a csökkenését is a szénhiány idézte elő.
Ugyanis a cukorgyárak rendszerint szeptember közepétől október végéig dolgoznak s ezalatt az idő alatt nem volt szenük s a répa többször elfagyott, fel is engedett, ami természetesen a cukortartalom rovására történt.

Az idei répatermés 25 millió métermázsát tett ki, ebből 9 millió métermázsát dolgoznak fel a cukorgyárak: technikai és táplálkozási célokra 1.500,000 métermázsa cukor jut, holott a normális időkben 4.500,000 métermázsa volt a szükséglet. A hiány pótlására szolgál az a 200,000 métermázsa cukor, amelynek leszállitására Ausztria kötelezte magát cserében azért, hogy a morvamenti répatermésből Ausztiának is juttattunk, továbbá a meglévő készletek dacára is van még hiány s valószinüleg csak a cukoradagok további csökkentésével lehet majd kielégíteni a fogyasztást.


Az angol gépészek egyesülete a kormány ellen
London, febr. 24. 

A gépészek egyesülete, melynek végrehajtóbizottsága nem volt hajlandó a kormánynyal a legénységi pótlásról szóló törvény végrehajtása felől más alapon, mint a gépészeknek korábban megadott privilégiumok alapján tárgyalni, megkérdezte tagjait, hogy helyeslik-e a kormányjavaslatot. Az eredmény az, hogy 27.479-en a javaslat mellett és 121.017-en ellene szavaztak. A gépészek követelik, hogy előbb a gépüzemekbe beosztott munkásokat hivják szolgálatra s csak azután a tanult kézműveseket. 


Nemzetközi Kiviteli és Behozatali rt. céggel uj vállalat alakult tíz millió korona alaptőkével a Hitelbank és Kereskedelmi Bank kezdeményezésére. Az uj bank célja a külkereskedelmi intenziv szolgálata a Kreditanstalt u. Bodenkredit Anstalt és az Angol-osztrák Bank által alakítandó uj vállalattal.

A társaság elnöke Ullmann Adolf, alelnöke Weisz Fülöp, igazgatósági tagjai Klein Gyula, báró Kornfeld Pál, dr. Reiss Jenő, dr. Stein Emil és Stern Samu. Az ügyvezető igazgatói állást dr. Reiss Jenő és Schnabel Victor látják el.

Az uj banknak tekintettel a háboru okozta zilált külkereskedelmünkre, hihetetlenül nagy jövőt jósolunk és az a körülmény, hogy alapításában a monarchia minden számot tevő nagy intézete részt vesz, biztosíték az arra való termettségnek. Dr. Reiss Jenő nagy koncepcióju kereskedelmi szelleméről oly szép és hasznos bizonyítványt állított ki eddigi működése a H. T.-nál, hogy csak igaz örömmel üdvözölhetjük őt e nagyszabásu világvállalat élén. 


Gazdasági egyezmény az antante és Norvégia közt
Washington, febr. 24. 

(Reuter.) Az Egyesült Államok és Norvégia között terjedelmes gazdasági egyezmény jött létre, amelyen Anglia és a többi szövetséges is részt vesz.