Az ukrániai gabonaforgalom

Az Ukrániával való béke kedvező kilátásai az Ukrániával való gabonaforgalom megszervezésének előzetes munkálatait siettetik.

Berlinben a magyar, az osztrák és a német haditerménytársaságok megbizottai tárgyalásokat folytattak, amely tárgyalásoknak célja az volt, hogy az orosz gabonaforgalom lebonyolitásánál szerepet biztositsanak a szabad kereskedelemnek. Ezek a tárgyalások még nem értek véget, de annyi már bizonyos, hogy az Ukrániából várható gabonaforgalom lebonyolitására nézve megegyezés jön létre olyformán, hogy a gabonát lehetőleg gyorsan és nem nagyon drágán fogják behozhatni.

Előbb azonban az oroszországi viszonyokról és az ott lévő gabonakészletekről kell hitelt érdemlő felvilágositásokat szerezni. Az eddigi jelentések szerint az ukrániai kikötőkben lévő gabonakészletek a háboru folytán jelentősen csökkentek ugyan, de a parasztoknál még nagyon sok gabona van.

A szállitás zavartalan biztositása céljából azonban az orosz vasutak teljesitőképességét kell fokozni, mert e nélkül a szállitások sok nehézségbe ütköznének.