Őrház-rendszer a dél-afrikai háborúban

Kevés háború volt a világon, a mely olyan nagy területre terjed ki, mint a dél-afrikai angol-boer háború. A két megtámadott ország területe másfélszer akkora, mint Magyarország s ha ehhez még hozzá számitjuk a Fok-gyarmat fellázadt vidékeit, akkora területről kell beszélnünk, mint az egész Osztrák-Magyar Monarkhia.

 

A háború ez idő szerint különben főkép Oranje területén folyik, a hol az angolok egész különös módját találták ki a rendkívül könnyen mozgó, minduntalan ki-ki sikló boerok leigázásának. A nehezen járható, gyéren lakott területen csakis vasuttal lehet nagyobb tömegeket szállítani s csakis túlnyomó nagy tömegekkel verhetik le a boerok elkeseredett ellenállását.

 

Ezért a vasutakra okvetlenül szüksége van az angoloknak s azoknak védelmére mindent elkövettek. Valószínűleg innen fejlődött ki az a rendszer, a melyet most némi sikerrel alkalmaz Kitchener lord.


Ez a rendszer abban áll, hogy a vasutak mellett, de meg azokon kívűl is gyorsan felállitható és jól védelmezhető őrházakból elzáró vonalakat építenek. Ezek az őrházak vagy blokk - házak körülbelűl másfél kilométer távolságra egymástól épülnek fel s legtöbbször összekötik egymást tüskés drótkerítéssel, a melyet nem lehet a nélkül elszakítani, hogy fel ne lármázza valami jelzőkészülékkel a két blokk-ház őrségét. Valamennyi őrház össze van egymással telefonnal kötve.

 

Mintegy négyezer ilyen apró erődöt építettek már eddig s még több ezer van építés alatt. A boerok ugyan gyakran keresztül törték ezeket a kordonokat, de állítólag mind gyérebb és gyérebb lesz az ilyen támadás sikere, habár Dewet legújabb sikeres kirohanása ismét kérdésessé teszi, hogy csakugyan olyan jó-e az őrház-rendszer, a mint hiresztelik?

 

A blokk-házak egyenként mintegy 1200-2000 koronába kerülnek, de miután minden blokk-házban legalább 10 katona tartózkodik, rengeteg katonaság kell ezen kis erődök őrzésére. Igaz, hogy egy ilyen őrházat 12 angol katona és 20 benszülött nyolcz óra alatt felépít, de azért ehhez is idő és ember kell.

 

A blokk-ház hullám-lemez-vasból készült ház, a melyet kőburkolat véd meg a puskagolyóktól, s a melyben víztartó-medencze s egy hétre való élelem van. Az őrházaknál katonákon kívül kutyák is teljesítenek őrszolgálatot.



Igaz, ha a boeroknak ágyújok volna, teljességgel semmit sem érne ez a rendszer, így azonban kétségtelen, hogy nagyon megnehezíti a boerok mozgását. A legjelesebb hadvezérek csekély számú seregei, a mint térképünkön lehet látni, meglehetősen be vannak kerítve s a háló körülük mind szorosabbra huzódik.

 

De még ha sikerülne is a dolog, ugyancsak nagy kitartásra és óriási áldozatokra lesz még szükség az angolok részéről. Hisz a mit térképünkön lehet látni, az eddig bekerített terület nagyobbára csak Oranje államban van, a Transzvál még több, mint kétszer ekkora. Ott aztán a vasutak sem hálózzák be a területet olyan sűrűen, mint itt s így a mozgósítás, a szállítás mondhatatlan nehézségekbe fog ütközni.


Hasonló nehézségekkel küzdöttek évek hosszú során az oroszok a Kaukázusban, a hol a cserkeszek végleges elnyomására hasonló blokk-ház rendszerhez nyúltak, persze kezdetlegesebb módon. Fából építették nagy távolságra egymástól ezeket az őrházakat s füsttel, vagy éjjel tüzekkel váltottak jeleket.

 

Ezt is sokszor keresztül törték a cserkeszek s a Kaukázus egyéb hódolni nem akaró népei s csakis azzal sikerült bevégezni a háborút, hogy a Kaukázus népei közül többen meghódoltak, sőt együtt harczoltak az oroszokkal, elárulva Samilt, a felkelők vezérét.


Valószinű, hogy az angolok sem a blokk-házakkal fogják befejezni a háborút, hanem békekötéssel, mert az olcsóbb lesz s kevesebb áldozatot és fáradságot fog kivánni. Minden esetre érdekes stratégiai fogás s az olyan rengeteg nagy területeken folyó háborúkban valószinűleg a jövőben általánosan fogják használni.