Az ukrániai fakészletek és a magyar tőke

Megirtuk, hogy Berlinben magyar, német és osztrák fatermelők tanácskozásra gyültek össze, hogy megállapodjanak az ukrániai nagy kiterjedésü erdők állományának értékesitésében való részvétel módjáról.

A tanácskozás eredménye, értesülésünk szerint, az, hogy az ukrániai fakészletek forgalombahozatalát a központi hatalmak fogják intézni s e célból két szindikátust alakitanak, egy magyar és osztrák és egy német szindikátust.

Ezek a szindikátusok két külön részvénytársaságot létesitenek s az egyikben, amelyben a magyar és osztrák érdekeltség tömörül, a magyar fatermelő vállalatok a Fabank, a Magyar fatermelő részvénytársaság, a Hazai Fatermelő részvénytársaság tizenöt millió korona értékü részvényt vesznek át s remélhetőleg az osztrák érdekeltség szintén ilyen összeggel vesz részt a részvénytársaság alapitásában.

Ez a tőkeerős részvénytársaság, amelyeknek kellő számu szakemberek állanak majd rendelkezésére, nemcsak a jelenleg felhalmozott ukrániai fakészletek forgalombahozatalát fogja elvégezni, de később más ujoroszországi fakészletek lebonyolitását is felveszi programmjába. Ez az első nagyszabásu nemzetközi vállalkozás, amelyben a magyar tőke ilyen nagy összegü érdekeltséget biztosithatott magának.