Harc a drágaság ellen

Irta Schiffer Miksa mérnök, a Magánmérnökök Országos Szövetségének elnöke

Sokat vitatott kérdés, vajon a központok fenntartandók-e huzamosabb ideig, vagy pedig egészben vagy részben való megszüntetésével, a kinálat és kereslet szabályozza-e az árakat. 

Legutóbb a magyar királyi kereskedelemügyi miniszterium is felhivással fordult ebben a kérdésben a különböző gazdasági tényezőkhöz és véleményadásra szólitotta fel őket. 

Nézetünk szerint a háboru további folyamán és az átmenet ideje alatt nagy szükség van még az államhatalom szabályozó müködésére, de ez a müködés gyökeresen átszervezendő. 

A kérdés vitatásánál tisztában kell lenni legelsősorban azokkal a föltételekkel, amelyeknek állandó szem előtt való tartásával lehet csak oly megoldáshoz jutni, mely az országos érdeket kielégitheti. Ezek a főszempontok a következők: 

1. Az általánosságban nagy és bizonyos terményeknél indokolatlanul felszökött áraknak mielőbb lépcsőzetes redukciója. Ez feltétlenül szükséges azért, hogy az állandó papirpénzszaporodásnak minden körülmények között eleje vétessék, mert hiszen ez a papirpénzszaporodás már olyan méreteket öltött, hogy ha ez igy tovább haladna, akkor a szélsőségek találkozása állana be, vagyis odajutnánk, hogy a tulsok pénz végeredményben semmi pénzt sem jelentene. Ha igy megyünk tovább, akkor az a sok százezer család, amelynek szerény vagyona van, eléli ezt a kis vagyont azzal, hogy abból fedezi a bevétel és kiadás állandó deficitjét. 

2. A mezőgazdasági és ipari termelésben annak a gondolatnak a keresztülvitele, hogy a termelési ágak mindegyikében elsősorban azok a termékek produkáltassanak, amelyek legfontosabb közszükségleti cikkek és ezentul olyan termények, melyek a legjobban hozzájárulhatnának ahhoz, hogy az ország gazdasági ereje növeltessék, vagyis azon termékeknek céltudatos előállitása, amelyeknek a külföldi piacokon a legjobb árai vannak és amely produktumok nálunk aránylag legelőnyösebben termelhetők, minden import megszüntetésével kapcsolatban, mely nem feltétlenül szükséges. 

A két szempont szerint való gazdasági gazdálkodás együttes hatása – helyes adópolitika feltételezése mellett – a legfontosabb és legsürgősebb országos érdeket is szolgálni fogja – valutánk retablirozását.