Iparvállalatok kényszertársulása

Szterényi József kereskedelmi miniszter leiratot intézett az ipartanácshoz, amelyben az ipari organizáció feladatait a nyersanyagbeszerzés, a gazdasági termelés és árszabályozás terén megvalósitandó feladatokról szól. 

A leirat hangsulyozza, hogy gondoskodni kell a nyersanyag-beszerzés és előfeltételének: a nemzetközi fizetési eszközöknek és szállitási eszközöknek biztositásáról, mert a háboru végével ezek lesznek a legsulyosabb gazdasági problémák.

Ezeknek a problémáknak megoldását pedig csak az ipar teljes organizálása biztosithatja, oly módon, hogy egyes üzemek koncentrációjával mások, bizonyos cikkeknek való specialitásával az egész iparban tömegtermelésre alkalmas normáltipusok bevezetésével, a gyártási folyamatnak a munkamegosztás elvének megfelelően több vállalatra való elosztásával, tökéletes gyártási módok bevezetésével a termelés versenyképességét annyira lehessen fokozni, hogy a fogyasztás megdrágitása nélkül lehetők legyenek a szükséges üzemátalakitások és korlátozások kártalanitása.

Az ipari organizációnak a munkáskérdéssel való kapcsolatáról azt mondja a miniszter, hogy ez csak ugy lehetséges, hogy ha a munkaadók, mint a munkások iparáganként zárt és erős szervezetekbe tömörülnek, amelyeknek meg van az erejük, hogy az egyszer megkötött megállapodás megtartását a tagjaikra kényszeritsék.

Az uj ipari organizációnak szükség esetén mélyen be kell nyulni az egyes vállalatok legsajátosabb ügyeibe, pénzügyi vonatkozásu ügyekben kell határozni (nyersanyagfelosztás, közös exportszerződés), foglalkoznia kell a munkáskérdésekkel, az uj ipari organizációnak szakvéleményeket kell adni a hatóságoknak, mert ezeknek a feladatoknak megoldására a háboru közgazdasági szervezetei, bizottságok és központok nem alkalmasak. Az uj ipari organizációnak olyannak kell lenni, amely nemcsak a hatóságoknak, de egész egyesült érdekeltség bizalmasának letéteményese.

Az iparnak állami vezetés és felügyelet alatt müködő önkormányzati szervei az ipari szövetségek lennének, melyek a gazdasági közigazgatásban részint véleményező, részint végrehajtó müködést fejtenének ki és sem áru-, sem pénzügylettel nem foglalkoznának.