Feléled a kiviteli és behozatali monopólium?

Bor- és szeszeitalok kivitelére Ukrajnába a kormány a Haditermény r.-t.-nak kizárólagos jogot adott. 

Az üzletek lebonyolitása céljából a H. T. három szindikátus alapitását vette tervbe, még pedig külön szindikátusét 20 millió K kezdő alaptőkével a bor értékesitésére, 10 millió K kezdő alaptőkével a borpárlat forgalmának lebonyolitására és 5- 10 millió K alaptőkével a szesz- és szeszeitalüzletre. A szindikátus alaptőkéjét az érdekeltek fogják lejegyezni érdekeltségük arányában.

A kiviteli üzletre jelentkezhetik mindenki, aki iparszerüleg foglalkozott már korábban is bor vagy szeszesitalok értékesitésével.

A borszindikátus megszervezésével Zwack Ákos budapesti borkereskedőt, a borpárlat, szesz és szeszeitalok exportjával foglalkozó szindikátus megszervezésével pedig a Magyar szeszértékesitő r.-t.-ot bizták meg.

A központi hatalmak országaiba Ukrajnából irányuló bevitel ügyeit intéző Wirtschafts-Zentrale a Magyarországra eső kvóta behozatalára a H. T.-t bizta meg. Meglehetősen nagymennyiségü édesvizi és tengeri hal behozataláról van szó, ugy friss, mint konzervált állapotban.

Magától értetődik azonban, hogy az ország gazdasági érdekeire való tekintettel a hal inkább frissen lenne behozandó és itthon lenne feldolgozandó, ámbár a német katonai parancsnokság Krimben több nagyszabásu halkonzervgyár létesitését vette tervbe. Az üzlet lebonyolitására a H. T. szindikátus alapitását tervezi.