A Keleti Vásár

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett X-ik árumintavásárt, a Budapesti Keleti Vásárt, vasárnap délután zárta be Thék Endre udvari tanácsos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. A Keleti Vásár bezárása alkalmával a kereskedelemügyi minisztériumot dr. Áry Pál és dr. Fodor Jenő miniszteri tanácsosok képviselték, Budapest székesfőváros tanácsa részéről pedig dr. Vita Emil tanácsnok jelent meg.

Thék Endre a vásárt bezáró beszédében rámutatott a vásár nagy erkölcsi sikerére és arra, hogy a kamara által eddig rendezett árumintavásárok sorában a most záruló Keleti Vásárnak volt a legnagyobb sikere.

Kiemelte, hogy a nagy siker nemcsak a hazai és keleti kereskedők nagy áruszükségletében leli magyarázatát, hanem abban is, hogy a vásár vezetősége, fővárosi Fischer Emil elnök, Kármán Aladár igazgató és Környei Antal titkár fáradhatatlan ügybuzgósága alapján kiválóan, izlésesen és érdeklődést felkeltően lett megszervezve.

A vásárnak, amely tiz napig volt nyitva, összesen 215.000 látogatója volt. A vásáron kötött üzletek értékéről a vásár vezetősége most készit statisztikát, az azonban már most is megállapitható, hogy a Kelet részére történt eladási bejelentések meghaladják a 3000-et s az elért forgalom több mint 30 millió korona.

A Kelet részére történt eladások oly nagy méretüek voltak, hogy a kormány által a kiállitás sikerének előmozdítása érdekében engedélyezett 1750 vaggon propagandakontingensen felül jóval nagyobb eladások történtek és igy a kontingens felosztására alakult bizottságnak nagy munkájába kerül a kontingensnek eladások alapján történő felosztása.

A Kelet részére történő eladások a vásár két utolsó napján különösen nagy lendületet nyertek azáltal, hogy a Bécsbe felutazott kereskedők, miután ott export-üzleteket kötni nem tudtak, visszaérkeztek és itt folytatták bevásárlásaikat.

A Kelet részéről a vásáron résztvett iparosok a legnagyobb elragadtatással nyilatkoztak a vásár bezárása után annak kiváló eredményéről és már is kinyilvánitották azon kivánságokat, hogy minél előbb nyujtassék alkalom nekik egy ujból rendezendő vásár alkalmával a vásáron való a részvételre. 


A vásáron résztvett hazai kereskedők és gyárosok az elért siker alapján hasonlóan kérelmezték a vásárnak jövő évben való felujitását. Lánczy Leó, a kamara elnöke Gasteinből a következő sürgönyt küldötte tóvárosi Fischer Emilnek, a Keleti Vásár ügyvezető elnökének: A vásár nagy sikerének láttára üdvözlöm önt és derék munkatársait és egyuttal a kamara meleg köszönetét és elismerését fejezem ki a kifejtett kiváló eredményes müködésért, valamint páratlan fáradozásukért. 

Augusztus 24-én lépett életbe a kiviteli tilalmakra lényegesen kiterjedő legujabb kormányrendelet. A Keleti Gazdasági Központ most előterjesztéssel fordult a kereskedelmi és pénzügyminiszterhez, hogy ezt a rendeletet ne alkalmazzák a Keleti Vásáron létrejött ügyletekből eredő szállitásokra és hogy a végrehajtási utasitásba vegyenek fel megfelelő intézkedést, ami kellő garanciák mellett biztositja a megvett áruk akadálytalan kivitelét.