Zavarok a bankjegyforgalomban

Az Osztrák-Magyar Banknál a mostani napokban, amint az az utóbbi hónapokban ismételten megtörtént, ismét kifogyott a bankjegy. 

A pénzforgalomban támadt ujabb zavarokkal, amelyek Bécsben is már napok óta érezhetők, Schmied lovag, a jegybank vezértitkára, egyrészt az ismert nyomdatechnika bajokkal, másrészt azzal okolja meg, hogy a közönség rengeteg sok bankjegyet tart magának és a bankjegyek tezaurálása olyan mértéket öltött, aminőket a háboru alatt még nem tapasztaltak. 

A bankjegyhiányról dr. Hantos Elemér államtitkár, a m. kir. Postatakarékpénztár vezérigazgatója a következőket mondotta: 
 
– A bankjegyhiánynak legfőbb okát abban látom, hogy utóbbi időben a külpolitikai válságos helyzetre tekintettel igen sok betétet vettek ki a pénzintézetekből és nagyon sok értékpapirt tettek pénzzé, melyet aztán odahaza tezauráltak az emberek. Ugyanaz a jelenség ismétlődik meg, amit már a háboru elején is láttunk: „félelmi tartalékokat” gyüjtenek az emberek, mert abban a téves hitben élnek, hogy a pénz többet ér, mint az értékpapir. Különösen az ország délkeleti részein – Horvát-Szlavónországokban – mutatkoznak ilyen pénzfelhalmozásnak aggasztó jelenségei. 

– Hogy mennyi az a pénz, amit igy betétek visszavételével kivontak a forgalomból, még hozzávetőleg sem lehet megmondani. De gondoljuk meg, hogy a mult hónap végén tizenhat és félmilliárd volt Magyarországon a betétek összege. Ha ennek csak öt százalékát mobilizálták és vitték haza az emberek, már olyan óriási összeget vontak ki a forgalomból, hogy ennek sajnálatos következményei egész vonalon érezhetők. 

– Hogy myomdatechnikai nehézségekkel volna kapcsolatban ez a bankjegyhiány, nem tartom valószinünek. Legalább is nem tartozhatik ez a fő inditóokok közé. Hiszen most is 73 millió értékü bankjegyet állitanak elő naponkint az Osztrák Magyar Bank nyomdájában, nemrég kaptunk vissza 700 millió korona összegü bankjegyet Németországtól, igy hát nem valószinü, hogy eféle technikai okai volnának a bankjegyhiánynak. Ma több mint 28 milliárd a forgalomban lévő bankjegy. Háboru előtt maximálisan 2.6 milliárd volt a szükséglet a monarkia összes piacain. A békeforgalomnak tizenegyszerese mellett bajosan beszélhetünk bankjegyhiányról olyan értelemben, hogy kevés bankjegyet bocsát ki a jegybank. 

– Megjegyzem, hogy a Postatakarékpénztár maga nem érzi a bankjegyforgalom zavarait.
Nekünk mindig bőven van bankjegyünk, mert a vidéki postahivatalok naponkint beküldik ide fölöslegüket. Ez pedig napi 60-70 millióra rug, mely összegnek nagy része bankjegyekben érkezik ide hozzánk. Ebből segitjük ki a bankokat, melyek utóbbi időben sürün veszik igénybe a Postatakarékpénztár bankjegykészleteit.