Fölhivás a földbirtok fölajánlására

Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület igazgató-választmányi üléséből fölhivást intéz a magyar birtokosokhoz, hogy önkéntes hozzájárulásukkal segitsék elő a földreform gyors és kielégitő megoldását.

Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület – ugymond a fölhivás – fölhivja a magyar birtokosság minden tagját, hogy földjük egy részét önként ajánlják föl a népies birtokpolitika céljaira. A fölajánlott birtokrészeket a földmivelésügyi miniszternél kell bejelenteni.

Ezenkivül kéri az egyesület a gazdákat, hogy az OMGE-t is értesitsék a fölajánlásokról, mely példaként nyilvánosságra fogja hozni. A fölajánlás nem ingyen történik, mert a kormány a rendelkezésre bocsátandó birtokokat megváltja és egyuttal arról is gondoskodik, hogy a netáni egyszeri adókivetés, illetve vagyonelvonás esetén a most önként fölajánlott birtokrészek a vagyonadóba beszámittassanak.

Azzal végződik a fölhivás, hogy a magyar birtokosság méltó legyen a multjához és mint 1848-ban tette, ugy most is hajoljon meg a népérdek előtt, hogy megmenthesse a nemzetet.