Kígyóméreg-serum

A franczia dr. Calmette volt az első, a ki a kígyómarást megfelelően készített serummal gyógyitotta és évenként ilyen úton sok száz embert mentett meg az életnek. Különösen a forróégövi országokban gyakoriak a mérges kígyók és így a serummal való gyógykezelés ezekben az országokban terjedt el leginkább. Brazilia meleg és nedves erdőiben például csak úgy hemzsegnek ezek a veszedelmes állatok, különösen a lábária (Bothrops athrox) és a csörgőkígyó (Crotalus horridus). Az embert vagy állatot azonban csak akkor támadják meg, ha az rájuk, vagy fészkükre lép. Mindkét fajtának csipése halálos, bár mérgük különbözőképpen hat. A lábária mérge szétbontja a vért, a csörgőkígyóé pedig megbénítja a lélegzést.

A kígyómarások gyógyítására alkalmas serum előállítása végett Brazilia állami serotherapikus intézetet alapított. Az intézet a veszedelmes kígyókat tenyészti egyrészt azért, hogy a belőlük nyert méreg segítségével a serum el legyen készíthető, másrészt azért, hogy életüknek, szokásaiknak, táplálkozásuknak tanulmányozása által oly ismeretek szereztessenek, melyeknek segítségével a kígyóveszedelem el legyen kerülhető. A kígyók kisebb parkban, kupolaszerű építményben vannak elhelyezve; a parkot vízzel megtöltött árok és fal veszi körül.

A serumot következőképpen készítik. A kígyók mérgét időnként kiszedik és fiatal, egészséges lovak vérébe fecskendezik be. A befecskendezés 5-6 napi időközökben történik, 1/20 milligrammnyi adaggal kezdődik és fokozatosan emelkedik fel, egészen 1 grammig. Ezt a műveletet teljes egy éven keresztül kell folytatni, mert csak így válik a ló teljesen immunissá és a serum hatékonnyá. Az egyszer immunissá vált ló azután sok éven át szolgáltatja a serumot, csak éppen az szükséges, hogy minden serumkivétel után újabb oltást kapjon.

Általában háromféle serum készül, egy-egy a lábáriák és a csörgőkígyók csípése ellen és egy általános, a mely mindkétfajta méreg ellen hatásos. A serumot szétküldik a kórházaknak, a községeknek és a gyógyszertáraknak.