Naplopókat nem etetünk

Garami Ernő kereskedelmi miniszter, a Szocziáldemokrata párt egyik legkiválóbb és legtartalmasabb vezéralakja a minapában rendkívül érdekes beszédet mondott és ebben a következő nagyon súlyos és nagyon megjegyezni való kijelentést tette: 

– Minden forradalom első lépése rombolás. De az első lépés után mindjárt jönnie kell a másodiknak, az alkotásnak. Mert jaj annak a forradalomnak, a mely megáll az első lépésnél és nem kezd azonnal a békés, az alkotó munkához. Az a forradalom, a mely csak rombol és nem alkot, az minden vivmányával, jogával és szabadságával együtt a reakczió biztos zsákmánya. 

Ezek minden szivbe és minden agyvelőbe bevésni való szavak. A ki dologtalanságot, zavart, féktelenkedést, rendbontást hirdet, az hasztalan bömböli magát a világmegváltás és a legteljesebb emberi jogok hivének: a reakczió szolgája és zsoldosa. Mert elveszi a forradalmi tanok hitelét, megcsúfolja a szabadságot és megutáltatja a rendes, a józan, a munkát, a békét és biztosságot akaró emberekkel az új világrendet. Tehát a reakcziónak és az ellenforradalomnak korteskedik. Azoknak gyüjt hiveket és sereget, a kik a régi világot áhítják vissza, a mely kiváltságosokra és igavonókra, elnyomókra és elnyomottakra osztályozta az embereket. 

A munkátlanság borzasztóan elharapózott az országban. A munkanélküli segélyt, a melyet a kormány azok számára folyósított, a kik keresve se kapnak munkaalkalmat, igen széles tömegek a dologtalanság jutalmának tekintik, a melynek az élvezetében henyélésre rendezkednek be, mialatt dolgos kéz hiján rengeteg pótolhatatlan érték elpusztul. Ennek az állapotnak véget kell és véget is fognak vetni.

A kormány öt milliárdot vagyis ötezer millió koronát fordít közmunkákra, a melyekben mindenféle foglalkozási ág munkaalkalmat talál. Igen rövid idő múlva senki se állhat elő azzal az ürügygyel, hogy dolgozna, de nem kap munkát. Akármi is a mestersége, mindenki dolgozhatik, mert munka bőven lesz és muszáj is dolgoznia, mert a munkanélküli segélyt – a munkaképtelen betegek és nyomorékok kivételével – megszüntetik. Naplopókat az új Magyarország nem etet és nem gyámolít, de jogait, szabadságait és kenyerét megkapja mindenki, a ki dolgozik.