Kabai képek

A kabaiak tehene: a szamár
Kaba sziget népe, legkivált a habanaiak, nagy hívei a szamár-tejnek, melye a tehén-tejjel szemben előnyben részesítenek és nem is minden alap nélkül, mert tudvalevő, hogy a szamártejnek igen nagy a tápértéke és az íze sem kellemetlen annak, aki megszokta . A kabaiak pedig megszokták és ők a tehéntejre fintorgatják az arcaikat.

Habanai kókusz-pálma
Az egész Kuba sziget, de főként Habana tartomány, melynek hasonnevü székvárosa egyben fővárosa az egész szigetnek, rendkivül dus növény- és állatvilággal bir. A hatalmas kávé-, cukor- és dohány-ültetvények mellett egész erdői vannak a kókusz-pálmáknak. Ez a gyümölcscsel dusan megrakott kókusz-pálma egyik szépen fejlett példánya a habanaiak kedvenc fájának. Egy csintalan, szurtos gyümölcs is csüng rajta s egy kis kubai néger.

Habanai négerek
A „Nagy Antillák” nevezetü szigetcsoportnak legnagyobb és legnépesebb szigete a buja termékenységgel megáldott Kuba köztársaság, mely hat tartományból áll. E tartományok között a vezetőszerep Habanáé, melynek teljes neve San Cristobal de is Havanna, Habana lakóinak zöme spanyol, de nagyszámmal lakják bennszülött négerek is, akik a cukor-, dohány- és kávéültetvények munkásai.

Tom Fidjl, a habanai agg kannibál
Ez a tagbaszakadt, dus haju, szakállas öreg Tom Fidjl, a kannibál, mogorva vén benszülöttje Habanának. A kultúra, amit a spanyolok és amerikaiak rá akartak erőszakolni, sehogy sem volt inyére és midenáron régi szabad és vad életmódját akarta folytatni. Nagynehezen mégis beletörődött abba, hogy a hust ne nyersen egye és dereka átkötésével jelezze, hogy már civilizálódik.