Oroszország békefeltételei

A párisi konferencián a béke kérdését vitatják meg.

Pétervár, okt. 20.
(P.T.Ü.)
A munkás- és katonatanács főbizottsága Skobelew volt minisztert választotta meg kiküldöttjéül az entente párisi konferenciájára, hogy ott az orosz demokráciát képviselje és a béke kérdésére vonatkozóan a következő utasítást adták:
1. A német csapatok ürítették ki Oroszországot. Lengyelország, Litvánia és a lett tartományok autonomiát kapjanak.
2. Autonomia török Örményországnak.
3. Az elszáz-lotharingiai kérdés megoldása népszavazással.
4. Belgium helyreállítása és egy nemzetközi alapból való kártalanítása.
5. Szerbia és Montenegró helyreállítása, nemzetközi alapból kártalanítása. Szerbia utat kapjon az Adriához. Bosznia és Hercegovina autonomiát nyerjenek.
6. A vitás balkáni területek egyelőre autonomiát kapjanak, azután népszavazással döntsenek sorsukról.
7. Romániát előbbi határai között állítsák vissza, de kötelező ígéretet tegyen, hogy Dohrudzsának autonomiát ad és a zsidókat a berlini egyezmény 3. pontjának megfelelően egyenjogusítják.
8. Mig népszavazással nem döntenek, autonomia Ausztria olasz tartományainak.
9. Németországnak adják vissza összes gyarmatait.
10. Perzsiát és Görögországot állítsák helyre.
11. Az összes tengerszorosokat, amelyek a beltengerekhez vezetnek, semlegesíteni kell, a szuézi és panamacsatornákat is. A kereskedelmi hajózás szabadságának biztosítása, a kereskedelmi hajók elkobzásának és megtorpedózásának jogát megszüntetve.
12. Az összes hadviselők lemondanak a kártérítésről és hadisarcról. Minden, a háboru folyamán szedett hadisarcot fizessenek vissza.
Illetőleg független, de az összes államok lemondanak arról, hogy a háboru befejezése után kereskedelmi blokádot folytassanak és nem kötnek különösebb vámszerződéseket.
13. A békefeltételeket egy békekongresszuson állapítsák meg, amelyre a megbízottakat a nemzeti képviseletek választják meg. A békefeltételeket a parlamentek hagyják jóvá. A diplomatákat kötelezik arra, hogy titkos szerződéseket – amelyek a népjogokkal ellenkeznek és gy amugy sem érvényesek – ne kössenek.
15. Fokozott leszerelés szárazon és vizen és azután a milicia rendszer meghonosítása.
Az utasítás azzal végződik, hogy a stockholmi konferencia utjába gördülő akadályok elhárítására törekedjenek és arra, hogy minden pártárnyalat, amely azon megjelenni óhajt, utlevelet kapjon.