A Magyar Néprajzi-Társaság

A Magyar Néprajzi-Társaság e napokban tartotta közgyűlését Szalay Imre elnöklete alatt.


Az elnök megnyitójában elmondta, hogy a társaságnak szorgalmas és eredményes munkássága által sikerűlt nemcsak a szakemberekben, de a nagy közönségben is érdeklődést kelteni az ethnografiai tudományok iránt.

 

Üdvözölte a társaság jelenlevő tiszteletbeli elnökét: Kuun Géza grófot. Ezután Sebestyén Gyula titkár számolt be a múlt évi tevékenységről. A tudományos munkálkodásra immár három irodalmi organuma van: az *Ethnografia*, a *Néprajzi Múzeum Értesítője* és a *Keleti Szemle*.


A néphagyományokkal foglalkozó folklore is foglalkoztatja a társaságot; szorgalmasan gyűjti azokat a téli népszokásokat, a melyekben a pogány újesztendő eddig kevés tudományos figyelemre méltatott emlékei lappanganak. Ezekhez az emlékekhez tartozik az a kétkötetnyi regés-ének, a melyeket Sebestén Gyula gyűjtött s a melyek nemsokára a Kisfaludy-Társaság népköltési gyűjteményében fognak megjelenni.


Kuun Géza gróf inditványozta, hogy a legelső, a legnagyobb magyar etnografust, a most már hetven esztendős Vámbéry Ármint a Néprajzi-Társaság üdvözölje s egyúttal válassza meg tiszteleti tagjának. Ez inditványt nagy éljenéssel fogadták el.