A szoczialisták béketüntetése

A magyarországi szocziáldemokrata párt november 25-én délelőtt nagyszabású béketüntetést rendezett a fővárosban. A munkásság rengeteg tömege vett részt a felvonulásban az egyes gyülekező helyektől az Adrássy-úton végig a városligeti iparcsarnokhoz a hol gyűlést tartottak. Reggel 9 órától kezdve szakadatlanul vonultak fel kisebb-nagyobb csoportok, olykor több ezer főnyi menet haladt végig a körúton és Andrássy-úton, békefeliratos táblákkal és ez alkalmakkor hangos volt az utcza a tömeg kiáltozásaitól:
- Éljen a béke! Világbékét akarunk!

A tüntetés a járókelők szimpátiájával találkozott és a rendőrség. A mely csendőri megerősítéssel a város minden forgalmasabb pontján nagy számban vonult fel, az egész tüntetés alatt egyetlenegyszer sem avatkozott bele a demonstrációba.

Az Iparcsarnokban a nagygyűlést háromnegyed tizenegy órakor nyitotta meg Buchinger Manó néhány lelkes szóval. Akkora tömeg lepte el az óriási csarnokot, hogy tizezrekre ment azok száma, a kiknek már nem jutott a csarnokban hely és ezeknek a teraszról Farkas István, Garbai Sándor, Jócsák Kálmán, Laendler Jenő és Pogány József tartottak nagyszabású beszédet a szocziáldemokrata munkásság békeköveteléséről.

Benn a csarnokban ezalatt Bokányi Dezső beszélt gyujtó hatással. Méltatta az orosz forradalom jelentőségét és üdvözölte az orosz proletárok béketörekvését. A magyarországi szoczialistáknak is azonos az óhajuk: a kormányok fogadják el a nekik nyujtott békejobbot és kössék meg a tisztességes békét. Annexió és kárpótlás nélküli békét kiván a magyar munkásság, amely meghozta áldozatait a háborúban is. Felhívást intéz a magyar kormányhoz, hogy vessen véget a további embergyilkolásnak és hangoztatja, hogy a párt mindent elkövet, hogy a holland skandináv bizottság újból összeüljön Stockholmban és hívja meg erre a kongresszusra a világ összes szoczialista pártjait.

A nagy lelkesedéssel fogadott beszéd után Buchinger ismertette a határozati javaslatot a melyet egyhangulag